Kaikki uutiset

Virolainen puhelinyhtiö Telia lanseerasi maailman ensimmäisen automatisoidun palvelupisteen ja myymälän

16.06.2022 | Cleveron, Telia
Baltian maiden suurimpiin teleyrityksiin kuuluva Telia on etsinyt Viron maakunta-alueille ratkaisua kaupallisesti kestävän edustusliikkeen saamiseksi. Yhteistyössä virolaisen teknologiayrityksen Cleveronin kanssa kehitettiin maailman ensimmäinen digitaalinen itsepalvelukauppa. Älykkäästä automatisoidusta palvelupisteestä asiakkaat voivat saada WiFi-reitittimet, puhelimet ja muut laitteet kuten tavallisesta myymälästä; digitaalinen edustusliike vähentää kuitenkin toimitilojen kustannuksia ja asiakaspalvelijat voivat olla satojen kilometrien päässä.

Älykäs myymäläkonsepti koostuu Cleveronin älypalvelunäytöstä, kahdesta robottipakettiautomaatista ja ulkosäiliöstä, joten se soveltuu sisä- ja ulkokäyttöön. Järjestelmä on helppokäyttöinen ja hyvin samanlainen kuin fyysinen myymäläkonsepti – asiakas astuu digitaaliseen myymälään aivan kuten tavalliseen myymälään. Sitten hän soittaa palvelunäytön kautta myyntiedustajalle, joka voi olla satojen kilometrien päässä, ja tunnistautuu. Asiakaspalveluasiantuntija neuvoo asiakasta, ja jos tarvitaan uusi laite, kuten WiFi-reititin, puhelin tai jokin muu vempain, asiakas maksaa laitteesta kuten itsepalvelukassalla. Muutamassa sekunnissa asiakas saa tavarat Cleveron-pakettirobotista, joka sijaitsee digitaalisen myymälän sisällä. Robotti on esitäytetty suosituimmilla ja välttämättömillä tuotteilla, aivan kuten tavallinen myymäläkin olisi.

Konseptikaupan sisällä olevan älykkään teknologian tarjoaa virolainen pakettiautomaatti- ja robottituottaja Cleveron, joka toimii yleensä suurten kauppaketjujen kanssa pakettien luovutuksen optimoimiseksi. Konseptikaupassa on suuren asiakaspalvelunäytön lisäksi myös kaksi robottipakettiautomaattia. Cleveron 405 on tilaa säästävä robottipakettiautomaatti, joka säilöö jopa 170 pakettia neliömetriä kohden, joten se sopii pieniin tiloihin, kuten itsepalvelukeskuksiin. Cleveron 402 on robottiratkaisu, joka on alun perin suunniteltu suurille määrille, mutta modulaarisen asennuksen ansiosta sen kokoa voidaan suurentaa tai pienentää. Molemmat ratkaisut ovat esitäytettyjä ja toimittavat tavaroita Telian asiakkaille muutamassa sekunnissa, auttavat järjestämään myymälävarastot tehokkaasti ja suojaavat omaisuutta.

Uusi itsepalvelukauppakonsepti jatkaa Telian hanketta, jossa pyritään löytämään kustannustehokkaita ratkaisuja edustusmyymälöihin Ensimmäisenä askeleena Telia avasi toukokuussa 2021 ensimmäisen digitaalisen sisäkaupan kauppakeskukseen Virossa. Onnistuneen pilotin jälkeen hanke jatkui ja Telia avasi uuden automaattisen palvelupisteen joulukuussa 2021.

Telian Viron myynti- ja asiakaspalvelupäällikkö Katre Liiberg kertoo, että yhtiö aikoo asentaa itsepalveluliikkeitä paikkoihin, joissa Telialla ei ole nykyään toimipistettä, mutta joissa asiakkaat edelleen haluavat vaihtaa laitteitaan, ostaa uusia tai kätevästi vastaanottaa tilattuja tavaroita. ”Olemme jo pitkään etsineet tilaisuutta palauttaa läsnäolomme pienemmissä kaupungeissa eri puolilla Viroa kestävästi. Yhteisön näkökulmasta alueellisten palvelupisteiden verkosto on äärimmäisen tärkeä; tästä huolimatta tähän päivään asti käytetyt ratkaisut eivät ole olleet kaupallisesti kestäviä. Samalla haluamme virolaisena yrityksenä edistää yhteiskunnan kehitystä. Näemme, että tämä innovatiivinen ratkaisu auttaa meitä parantamaan palvelujen ja tuen alueellista saatavuutta ja lisäämään ihmisten taitoja digitaalisten ratkaisujen käytössä. Itsepalvelumyymälät ovat tapamme ratkaista rakenteellisia huolenaiheita innovatiivisesti ja kestävästi”, Liiberg sanoo.

Cleveronin operatiivinen johtaja Arti Kütt muistuttaa, että itsenäinen edustus on moninkertaisesti halvempi ylläpitää kuin perinteinen edustusliike. Lisäksi automaattinen myymälä tarjoaa mahdollisuuden työskennellä ympäri vuorokauden: ”Tällainen itsepalvelupiste helpottaa myös ihmiskontaktien välttämistä, joista on tullut hyvin tärkeitä nykytilanteessa.” Kütt lisää myös, että on aika muuttaa ajattelutapaa, että pakettirobotti on vain paketteja varten. ”Pakettirobotti on ratkaisu tavaroiden toimittamiseen, ja tämä voi pitää sisällään kaikenlaisia erilaisia tuotteita. Asiakaspalvelunäyttö lisää pakettiautomaattiin uuden ulottuvuuden — se tekee koko symbioosista jotain uutta, eli älykkään itsepalvelumyymälän.”

Tietoa Telia Estoniasta
Telia on Viron johtava matkapuhelinoperaattori ja telepalvelujen toimittaja. Yhtiöllä on kattava valikoima mobiili- ja kiinteitä palveluja yrityksille ja kuluttajille. Telia on keskittynyt integroitu digitaalioperaattori Pohjoismaissa ja Baltiassa, jonka tehtävänä on rakentaa uusi digitaalinen yhteiskunta, joka antaa ihmisille, yrityksille ja yhteisöille mahdollisuuden pitää yhteyttä kaikkeen, mikä heille on tärkeää.

Kuvat: Telia Estonia 

Jos haluat lisätietoa, soita tai lähetä  sähköpostia

Tarmo Tamm

Sähköpostiosoite: 
[email protected]