Kaikki uutiset

Päivittäistavara-automaatit auttavat kauppiaita saavuttamaan kestävyys- ja kustannustehokkuustavoitteensa

05.07.2022 | Cleveron, Kustannustehokkuustavoitteensa, Kestävyysvoitteensa, Kauppiaita

Kaupungistuminen ja saasteet ovat jatkuvia huolenaiheita suurissa kaupungeissa ympäri maailman. Kasvava huoli ajaa vähittäismyyjät ja muut yritykset etsimään innovatiivisia, kustannustehokkaita ja ympäristöystävällisiä keinoja päästöjen vähentämiseen. Koska päivittäistavarakauppoja esiintyy tietyillä alueilla runsaasti, lukuisat kaupungit ovat ryhtyneet rajoittamaan niiden toiminta-alueita, vaikka kauppojen ja palveluiden kysyntä antaisikin aihetta kasvuun. Millainen päivittäistavara-automaattien rooli on tässä yhtälössä?

Saasteiden vähentäminen on relevantti aihe kaikkialla maailmassa, ja lukuisat maat ovat kiristäneet sääntelyä paikallisissa ympäristökysymyksissään. Kansainvälisen energiajärjestön (IEA:n) mukaan CO2-kokonaispäästöjen määrä on Euroopassa laskussa. Päästöjen kokonaismäärän laskusta huolimatta kuljetusala on suuri päästöjen kasvattaja. Kuljetusala vastaa lähes 30 %:sta CO2-kokonaispäästöjä, mikä tekee siitä toiseksi suurimman päästöjen tuottajan sektoreittain mitattuna.  

Vuoden 2019 pandemian aikana kotiinkuljetuspalveluiden suosio nousi räjähdysmäisesti. Päivittäistavarakauppojen jakelukeskukset, joista verkon kautta tilatut tuotteet toimitetaan suoraan kuluttajille, käyvät yhä suosituimmiksi. Tuotteiden toimittaminen suoraan asiakkaille aiheuttaa yrityksille valtavasti kustannuksia, mutta kotiinkuljetusten kysyntä on jatkuvassa kasvussa. Ne muuttavat nopeasti elintarvikekaupan alaa.  

Monet Euroopan kaupungit, joissa kaupungistuminen ja saasteet ovat suuria huolenaiheita, pyrkivät rajoittamaan autoliikennettä, kuriiripalveluita, päivittäistavarakauppojen esiintymistiheyttä sekä jakelukeskusten määrää. Päivittäistavarakauppojen on tehtävä päätöksiä, jotka vastaavat maailmanlaajuisiin ympäristötavoitteisiin ja ovat kustannustehokkaita tinkimättä kuitenkaan asiakaspalvelusta ja -tyytyväisyydestä. 

Tässä kohtaa kuvioon astuvat päivittäistavara-automaatit. Päivittäistavara-automaatteja voidaan käyttää monin eri tavoin helpottamaan sekä päivittäistavarakauppiaiden että asiakkaiden elämää. Päivittäistavarakauppias voi asentaa yhteisön asukkaita palvelevan päivittäistavara-automaatin esimerkiksi alueelle, jossa varsinaiselle myymälälle ei myönnetä rakennuslupaa. Tämä säästää kaikkien aikaa ja resursseja. Kaikkia yhteisön päivittäistavaratilauksia säilytetään yhdessä paikassa, joka on helposti tavoitettavissa, sillä automaatti on sopivasti työmatkan varrella. Sen sijaan, että asiakas joutuisi rientämään ostoksille vielä illalla töistä päästyään, voi hän tehdä tilauksen netissä, ajaa kotiin ja noutaa ostoksensa kotimatkansa varrella.  

Automaattien avulla päivittäistavarakauppias voi laajentaa toimintaansa uusiin kaupunkeihin tai naapurustoihin ilman uuden myymälän perustamista tai henkilökunnan palkkaamista. Automaatteja voidaan käyttää myös yhteistyöpalveluina. Päivittäistavarakauppias voi sijoittaa automaattinsa esimerkiksi huoltoaseman yhteyteen. Tilauksensa noutavat asiakkaat voivat lisätä myös huoltoaseman kassavirtaa tankkaamalla autojaan tai tekemällä ostoksia huoltoaseman myymälässä. 

Cleveronin Team X:n päällikkö Tanel Aruoja huomauttaa, että “jos päivittäistavara-automaatti sijaitsee asiakkaan kotimatkan varrella, ja keskivertomatka markettiin ja takaisin on noin 10 kilometriä, on vuotuinen CO2-säästö keskimäärin 67 kg.” Hän lisää: “Ja tämä säästö koskee vain yhtä perhettä. Kuriirin näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että yhden matkan aikana voidaan toimittaa useita tilauksia, mikä lisää CO2-säästöjä entisestään." Tilausten toimittaminen yhteen päivittäistavara-automaattiin tarkoittaa, että kuriiri voi kerralla palvella 20 kotitaloutta.

Päivittäistavara-automaatit auttavat elintarvikealan yrityksiä saavuttamaan tavoitteitaan ja tekemään toiminnastaan kestävämpää ja kustannustehokkaampaa. Sekä asiakkaat että kuriirit joutuvat ajamaan vähemmän, mikä vähentää CO2-päästöjä ja auttaa ehkäisemään liikenneruuhkia. Kun tilausten toimittaminen keskitetään yhteen sijaintiin, yritykset voivat hoitaa logistiikkaprosessejaan tehokkaammin ja säästää rahaa. Yritysten ei myöskään tarvitse palkata työntekijöitä toimittamaan kotiinkuljetuksia. Automaattien kiistattomiin etuihin lukeutuu myös se, että palvelu on saatavilla vuorokauden ympäri viikon jokaisena päivänä. Asiakas voi siis noutaa tilauksensa milloin tahansa.

Jos haluat lisätietoa, soita tai lähetä  sähköpostia

Tarmo Tamm

Sähköpostiosoite: 
[email protected]