Kaikki uutiset

Viron suurimmat päivittäistavarakaupat ottivat Cleveron-päivittäistavararobotit käyttöön verkkokauppatilausten luovuttamisessa

05.06.2020 | Cleveron, Cleveron 501, Selver, Coop, Prisma

Coop Eesti, Selver ja Prisma ovat ensimmäisten joukossa maailmassa ottaneet käyttöön robotiikkaan perustuvan päivittäistavarakaupan noutoratkaisu Cleveron 501:n toimittamaan verkkokauppatilauksia. Itsenäisiä yksiköitä on asennettu pysäköintialueille supermarkettien läheisyyteen Tallinnassa, missä niiden läpi on mahdollista ajaa nopeasti ja kätevästi. Asiakkaat tekevät päivittäistavaratilauksen verkossa, valitsevat sopivan noutoajan ja saavat tilauskoodin. Kun asiakas syöttää PIN-koodin käyttäjäkonsoliin, päivittäistavararobotti tuo tilauksen asiakkaalle.  

Päivittäistavararobottien käyttöönotto on tapahtunut pandemian aiheuttaman verkkokaupan odottamattoman kasvun myötä, ja tutkimukset osoittavat, että ostostavat eivät todennäköisimmin palaa pandemiaa edeltäneeseen tilanteeseen. ”Olemme aina ajatelleet, että verkkokauppa ja päivittäistavaraostosten teko verkossa ovat tulevaisuutta, ja siksi loimme päivittäistavararobottimme”, kertoi Cleveronin toimitusjohtaja Arno Kütt. ”Kriisi toi tulevaisuuden luoksemme nopeammin. Meillä oli tuote, joka oli juuri sitä, mitä päivittäistavarakaupat tarvitsivat, ja lähestyimme virolaisia päivittäistavarakauppaketjuja tarjouksen kera.”  

Kütt sanoi, että kun maailma alkaa hitaasti avautua ja toipua, näyttää siltä, että tilanne paranee myös vähittäiskauppiaiden keskuudessa. ”Kiinnostus automatisoituja click & collect -toimitustuotteitamme kohtaan on lisääntynyt, etenkin päivittäistavarakaupan robottien osalta. Olen varma, että pian näemme päivittäistavararatkaisujamme ja pk-pakettiautomaattejamme kaikkialla. Ne auttavat yrityksiä palvelemaan asiakkaitaan tässä haastavassa tilanteessa, jonka edessä yritykset ovat.”

Cleveronilla on asiakkaita ympäri maailmaa, mutta Viron päivittäistavarakauppiaat erottuvat joukosta nopeutensa ja innovaatioita kohtaan avoimen asenteensa ansiosta. ”Yleensä neuvottelut kestävät kuukausia. Coopin, Selverin ja Prisman kanssa robotti oli käyttövalmiina kahden viikon sisällä ensimmäisestä puhelusta”, Arno Kütt kertoi. ”Supermarketimme arvostavat erittäin paljon asiakaskokemusta ja halusivat toimia nopeasti tarjotakseen paremman kokemuksen.”

Ensimmäinen virolainen päivittäistavarakauppa, joka otti käyttöön Cleveron 501:n, oli Coop Eesti. Kehitysjohtaja Asko Pukk kertoi, että tekoälyratkaisut ovat olennainen osa nykypäivän kauppaa. ”Kaupat ovat älykkäämpiä, ja päivittäistavararobotti voi muuttaa päivittäistavarakauppaa lähitulevaisuudessa merkittävästi. Ajattele - noudettavissasi on useita tuhansia kohteita ratkaisusta, joka vie vain 25 m2. Ja tavarat varastoidaan moitteettomassa kunnossa sekä talvella että kesällä. Se on ihanteellinen ratkaisu yliasutetuille alueille, joilla ei ole tarpeeksi tilaa, mutta myös maaseutualueille, missä muutoin ei olisi tällaista valikoimaa saatavilla”, Pukk huomautti.

Kaikki päivittäistavarakaupan robotit sijaitsevat Viron pääkaupungissa Tallinnassa, lähellä suuria supermarketteja. Coop Eestin 501 on Laagrissa, Prisma Peremarket testaa ratkaisua Lasnamäellä ja Selver Peetrissä. Yksiköt on sijoitettu pysäköintialueelle, johon pääsee helposti autolla.

Cleveron 501 on verkossa tehtyjen päivittäistavaraostosten toimitusrobotti, jossa asiakas voi noutaa tilauksensa syöttämällä tai skannaamalla tilauskoodin. Kahden lämpötilavyöhykkeen myötä se soveltuu sekä pilaantuvien että jäädytettyjen tuotteiden varastointiin. Helppoasenteinen itsenäinen yksikkö voidaan ottaa käyttöön missä tahansa - aina keskustoista kyliin, tai sitä voidaan käyttää jopa rantakaupan avaamiseen. Viron lisäksi Cleveron 501:tä on testattu Tanskassa, Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa.

Cleveron on virolainen teknologiayritys, joka on luonut laitteistoja ja ohjelmistoja click & collect -automaatiojärjestelmiin yli 10 vuoden ajan. Pakettiautomaatteja ja robotteja käyttävät asiakkaat ympäri maailmaa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Euroopassa, Lähi-idässä ja Uudessa-Seelannissa. Cleveronin tunnetuin tuote on Cleveron 401, joka tunnetaan myös nimellä ”Walmart Pickup Tower”, Walmartin noutotorni.

Photo: Hendrik Osula | Selver

Jos haluat lisätietoa, soita tai lähetä  sähköpostia

Tarmo Tamm

Sähköpostiosoite: 
[email protected]