Kaikki uutiset

Kirjakaapit keräävät suosiota lukijoiden keskuudessa

06.05.2022 | Cleveron, Cleveron 351, Cleveronin kirjakaappi
Kun kirjastojen, kuten monien muidenkin laitosten, oli suljettava ovensa koronaviruksen leviämisen estämiseksi, fiksuimmat keksivät ratkaisun siihen, miten olla olemassa omaa yhteisöä varten. Tuolloin useat kirjastot eri puolilla Viroa ottivat käyttöön oman kirjakaapin. Niin teki myös muun muassa Pärnun keskuskirjasto, jonka lukijat ovat ottaneet kyseisen palvelun lämpimästi vastaan. Pakettikaappi on tehokas tapa luovuttaa lainatut teokset nopeasti ja ilman ihmiskontaktia, ja se on edelleen lukijoiden keskuudessa suosittu kirjojen lainausratkaisu.

Kirjakaappi on ollut käytössä Pärnun keskuskirjastossa joulukuusta 2020 lähtien. ”COVID-19:n ensimmäisen aallon aikana monet lukijamme eivät saaneet tietoa siitä, että poikkeustilasta huolimatta kirjojen lainaaminen on edelleen mahdollista. Olimme varautuneet paremmin viruksen toiseen aaltoon ja siinä auttoi paljon kirjakaappi, josta lukijat saivat haluamansa kirjat helposti ja kontaktittomasti”, Pärnun keskuskirjaston palveluasiantuntija Marina Jantson kertoi. Koronakriisi ei saanut aikaan erityisiä muutoksia kirjaston lukijamäärissä, vaan niiden määrä on ollut hienoisessa laskussa vuosien mittaan. Lainattavien teosten sisältöä tarkasteltaessa voidaan kuitenkin nähdä, että ihmisillä on aikaa keskittyä lukemaansa. ”Lukuinnossa ei ole havaittavissa suurta nousua. Ne, jotka eivät lukeneet ennen rajoituksia, eivät alkaneet tehdä sitä myöskään rajoitusten aikana. Havaitsimme kuitenkin, että ihmiset löysivät itsepalveluympäristöä käyttäessään myös vanhempaa kirjallisuutta ja myös arvokirjallisuutta tilattiin enemmän. Uskomme, että tämä muutos johtui siitä, että lukijoilla oli enemmän aikaa syventyä lukemaansa”, Jantson pohti.

Joustava palvelu
Koska ulkona sijaitsevalle kirjakaapille pääsee vuorokauden ympäri, se antaa lukijoille vapauden päättää kirjojen noutoajan. ”Lukijat ovat ottaneet kirjakaapin käyttömahdollisuuden erittäin hyvin vastaan. Meillä on jo useita kanta-asiakkaita, jotka haluavat aina noutaa varaamansa kirjat juuri ulkokaapista. Ulkona sijaitsevan automaatin avulla lukijat voivat suunnitella aikaansa joustavammin, sillä kirjojen lainaaminen ei liity enää kirjaston aukioloaikoihin,” Jantson sanoi. ”Suuri osa lukijoista noutaa tilauksensa illalla kahdeksan–yhdeksän aikaan ja viikonloppuisin, kun kirjasto on suljettu.”
Lainattujen teosten noutaminen helpottui myös niille, joilla ei ole mahdollisuutta tulla itse paikan päälle. Koska kirjat saa ulkokaapista viestissä lähetettävällä koodilla, joku perheenjäsen tai ystävä voi noutaa kirjat kaapista. ”Niiden, jotka eivät päässeet itse tulemaan, oli aiemmin soitettava kirjastoon etukäteen ja ilmoitettava, kenet he lähettävät hakemaan teoksiaan. Nyt riittää vain kaapin koodin antaminen.” Pakettikaappi auttaa säästämään aikaa ja sen käyttö on kätevää.

Kirjakaapin suosion kasvu
Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä enemmän teoksia tilataan juuri kirjakaappiin. Pärnun keskuskirjasto luovuttaa noin 24 kirjapakettia päivässä. Marina Jantson kertoi, että joulukuussa ja helmikuussa he valmistivat noin 300 kirjapakettia kuukauden aikana, maalis- ja huhtikuussa puolestaan lähes 600. ”On myös ollut päiviä, jolloin klikkaamme hallinnon vähän väliä auki nähdäksemme, onko kaappi jo vapautunut, sillä valmiit paketit odottavat jonossa.” Keskimääräinen kirjojen noutoaika Pärnun keskuskirjastossa on 12 tuntia, eli kirjat otetaan yleensä kaapista sen päivän aikana, jolloin ne myös laitetaan sinne. Kirjapaketin hakuennätys on kaksi minuuttia.  

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?
Pärnun keskuskirjaston palveluasiantuntija Marina Jantson suhtautuu tulevaan optimistisesti: ”Julkaisujen tilaaminen kirjakaappiin jatkuu varmasti. Ihmiset arvostavat aikaansa ja ulkokaapin käyttö säästää sitä varmasti. Varsinkin kun sisätiloissa on maskipakko, kirjojen noutaminen raittiissa ilmassa on mukavampaa.” Pakettiautomaatti on lisäpalvelu, joka tekee kirjojen lainaamisesta entistä kätevämpää ja helpompaa. ”Kirjakaappi ei varmasti vähennä kirjaston sisällä käymistä, se tuo lukijoita lisää kirjastoon. Ihmiset ovat hyvin erilaisia, joillekin sopii paikan päällä käyminen ja löytäminen, toiset tietävät tarkalleen mitä haluavat, ja paras vaihtoehto heille on ulkokaappi”, Jantson selvitti.
Kirjakaappi on ollut käytössä Pärnun keskuskirjastossa lähes puoli vuotta. Jantson toteaa, että sen käyttö on ollut helppoa ja sujuvaa sekä kirjaston työntekijöille että lukijoille: ”Kaapin hallinnointi on melko yksinkertaista, joten suuria ongelmia ei ole ollut. Pari kertaa on tapahtunut vain yksittäisiä virheitä – on esimerkiksi unohdettu valita kaapin koko tai lisätä lukijan puhelinnumero, mutta ne ovat helposti korjattavissa.”

Cleveron 351 on virolaisen teknologiayrityksen Cleveronin kompakti ulkopakettiautomaatti, joka on suunniteltu erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten ja laitosten tarpeisiin. Myös useat kirjastot eri puolilla Viroa ovat ottaneet sen tehokkaasti käyttöönsä – ulkona sijaitseva pakettiautomaatti soveltuu erinomaisesti lainattujen teosten luovuttamiseen. Kaappi toimitetaan valmiiksi koottuna ja se on helppo asentaa. Automaatin käytön helpottamiseksi on kehitetty ohjelmisto, joka on helppo asentaa. Pakettikaappia voidaan hallita online-itsepalvelusta, jossa voidaan lähettää paketteja ja seurata niiden liikkumista sekä tilastoja. Cleveron 351 -pakettiautomaatteja voi ostaa yksittäin, ja niihin voidaan haluttaessa lisätä moduuleja.

Keskustelimme Pärnun keskuskirjaston asiantuntijan Marina Jantsonin kanssa toukokuussa 2021.

Kuva: Jakob Meier

Jos haluat lisätietoa, soita tai lähetä  sähköpostia

Tarmo Tamm

Sähköpostiosoite: 
[email protected]