Kaikki uutiset

Viro vuonna 2021: pakettiautomaatti jokaisessa kylässä ja kaupungissa?

21.04.2020 | Cleveron, Cleveron 361

Kriisin keskellä ihmiset kaikkialla tekevät ostoksia verkossa. Kaupunkilaisilla on tässä etulyöntiasema, sillä heillä on rajattomasti toimitusvaihtoehtoja. COVID-19 on selvästi osoittanut, että maaseutuyhteisöt eivät voi nauttia samasta logistisesta infrastruktuurista. Ratkaisumme? Pakettiautomaatti jokaisessa kylässä ja kaupungissa vuoden 2020 loppuun mennessä.

Siirtyminen verkkokauppaan

COVID-19-viruksen nopean leviämisen myötä yhä useammat ihmiset ovat keskittäneet ostoksensa verkkokanaviin. Tällä muutoksella näyttää olevan pitkäaikaisia vaikutuksia: 93 % sanoi, että he odottavat tekevänsä ostoksia verkossa joko enemmän (60 %) tai samalla tasolla (33 %) kuin ennen taudin leviämistä. Kuluttajat ostavat kaiken verkosta ja heidän on pakko löytää uusia tapoja ostaa ja vastaanottaa tavaroitaan. Suositeltavin versio on nouto ilman ihmiskontakteja. Tämä jyrkkä muutos hyväksyttävissä ja käytettävissä olevissa ostostentekotavoissa on lisännyt erilaisten verkkokauppapalveluiden käyttöönottoa nopeasti.

Vaikka verkkokauppa nauttii uusien asiakkaiden tulvasta, on toimitus aiheuttanut monia haasteita. Kaupunkilaiset nauttivat toimitusten suhteen monista vaihtoehdoista – drive in -noutopalveluita, kuriiripalveluita, BOPIS-palveluita sekä ympäri kaupunkia ripoteltuja pakettiautomaatteja. Maaseudulla asuvat ihmiset eivät kuitenkaan ole yhtä onnekkaita, ja heidän on luotettava rajoitettuihin toimitusmahdollisuuksiin.

Maaseutuyhteisöt ja pakettien logistiset tanssikuviot

Toimitustarjonta on suunnattu kaupunkeihin, joissa asukkaiden lukumäärä on suurempi ja kysyntä on kasvanut. Entä maaseutuyhteisöt? Virossa pakettiautomaatit ovat erittäin suosittuja, ja kaupungeissa ja suuremmissa maakuntakeskuksissa niitä on käytettävissä paljon. Ne ovat myös virolaisten halutuin toimitusmenetelmä, koska ne ovat halvempia kuin kuriiri ja toisin kuin posti, ne ovat käytettävissä lähes ympäri vuorokauden. Mutta kun asuu kylässä, pääsy pakettilokerolle voi olla vaikeaa, koska ne sijaitsevat joskus 20 kilometrin päässä ja julkinen liikennejärjestelmä ei ole kovinkaan tehokas.

Auton omistajat voivat ajaa kyseisen pitkän matkan ja noutaa pakettinsa automaatilta, kun taas toiset käsittelevät tilannetta luovemmin. Monet pyytävät ystäviä tai sukulaisia hakemaan paketin. Toiset ovat liittyneet yhteisöllisiin Facebook-ryhmiin, joissa he voivat kysyä, voisiko joku lähimpään kaupunkiin menijä noutaa heidän pakettinsa pientä maksua vastaan. Pakettiautomaattien idea on kätevyys, mutta maaseudulla tämä ei usein toteudu.  

Cleveronin mahtava idea – pakettiautomaatti Viron jokaiseen kylään

Me Cleveronilla uskomme, että innovaatioiden ei tarvitse tapahtua suurissa kaupungeissa, ja olemme itsekin loistava esimerkki siitä. Cleveron sijaitsee 17 000 asukkaan kaupungissa ja luo futuristisia pakettirobotteja, joita maailman innovatiivisimmat jälleenmyyjät käyttävät maailman suurimmissa kaupungeissa. Yhdellä asiakkaallamme on enemmän työntekijöitä kuin meillä on asukkaita koko maassa.

Kuten monen yrityksen kohdalla, COVID-19-kriisi pysäytti arkipäiväisen toimintamme väliaikaisesti, mutta se antoi meille myös aikaa keskittyä enemmän siihen, missä olemme hyviä: innovaatioon. Aloimme miettiä, kuinka voisimme tuoda enemmän arvoa omaan kotiimme, Viroon, ja säästää ihmisiltä vielä enemmän aikaa. Nykyään Virossa on noin 4 500 kylää, joissa asuu yhteensä 430 000 asukasta. Suurimmalle osalle pakettiautomaatin käyttö on vaikeaa, koska lähistöllä ei niitä ole. Kehitimme nopeasti konseptin pakettiautomaatista, joka voidaan asentaa bussipysäkeille ympäri maata. Se sai nimekseen Cleveron 361 – ulkokäyttöön tarkoitettu pakettiautomaatti, joka yhdistää APM:n ja bussipysäkin ominaisuudet. Cleveron 361 tuo välttämättömän palvelun lähemmäksi kuluttajia, mikä tekee ostosten tekemisestä verkossa helpompaa ja nopeampaa maaseudun ihmisille ja lyhentää toimitusaikoja kaupunkilaisille. Uutta aurinkoenergialla toimivaa pakettiautomaattia voidaan käyttää kuriirista riippumattomana automaattina, jota kuriirit tai jopa linja-autonkuljettajat voivat täyttää.

Virossa on yli 4500 kylää ja pikkukaupunkia, joissa ei tällä hetkellä ole pakettiautomaatteja. Laskimme, että jos valtio sijoittaisi 20 miljoonaa euroa, olisimme valmiita asentamaan pakettiautomaatin jokaiseen Viron kylään”, kertoi Cleveronin toimitusjohtaja Arno Kütt.

Tuhat kertaa kyllä

Päätimme testata väitettämme virolaisten keskuudessa ja kysyimme seuraajiltamme Facebookissa, tietävätkö he, mitkä kylät hyötyisivät pakettiautomaatista. Saamamme vastaus oli ällistyttävä. Facebook-viestimme lähti heti leviämään viruksen lailla. Kolmen päivän aikana tavoitimme yli 187 000 ihmistä, mikä on 25 % kaikista Viron Facebook-käyttäjistä. Saimme yli 2400 reaktiota, 1300 kommenttia ja julkaisumme jaettiin 800 kertaa. Saapuneisiin viesteihimme tulvi vastauksia ihmisiltä, jotka kertoivat tarvitsevansa pakettiautomaatin kyläänsä.

Monet ihmiset kuvailivat, kuinka he tällä hetkellä noutavat pakettinsa. Tässä on vain muutama esimerkki:

  •  ”Minun on ajettava yhteensä 40 km vain käyttääkseni pakettiautomaattia. Tämä tarkoittaa, että en voi noutaa pakettia niin nopeasti kuin haluaisin.
  • ”Lähin pakettiautomaatti on 7 km:n päässä. Joillakin ihmisillä ei ole kulkuvälinettä, jolla he voisivat käydä noutamassa pakettinsa, joten heidän on matkustettava sinne bussilla. Olisi erittäin kätevää, että pakettiautomaatti olisi kotini lähellä.”
  •  ”Tarvitsemme kipeästi automaatin – lähin pakettiautomaattini on 25 km:n päässä ja toiseksi lähin on 40 km:n päässä.”
  • ”Kyllä! Minun on käytettävä lähimmässä kaupungissa sijaitsevaa pakettiautomaattia, mutta se on aina täynnä ja toimitukset viivästyvät sen takia.”
  • Minun on ajettava yhteensä 34 km, jotta voin noutaa paketin lähimmästä pakettiautomaatista. Se on niin vaivalloista!”

Virolaisia kutsutaan usein ”pakettiautomaattikansaksi”, ja silti löytyy tuhansia ihmisiä, jotka eivät voi käyttää tätä palvelua, koska se on yksinkertaisesti saavuttamattomissa. Cleveron uskoo, että innovaatiot voivat tavoittaa maaseutualueet ja että niiden on myös tehtävä se. Kattavan valtakunnallisen pakettiautomaattiverkoston ansiosta maaseudulla eläminen olisi helpompaa ja ostosten teko verkkokaupoista olisi vaivattomampaa kaikille asuinpaikasta riippumatta. Tätä voidaan pitää vain mukavuuskysymyksenä, mutta kuka ei haluaisi nauttia siitä?

Jos haluat lisätietoa, soita tai lähetä  sähköpostia

Tarmo Tamm

Sähköpostiosoite: 
[email protected]