Kaikki uutiset

Automaatio tulee päivittäistavarakauppaan / Mediamaininta

23.08.2019 | Cleveron, Cleveron 501, Grocery Dive, Grocery Robot

Grocery Dive kirjoittaa artikkelissaan automatisoidun teknologian jatkavan leviämistään elintarviketeollisuuteen, ja Cleveron-startupin paljastaneen uudenlaisen robottinoutokioskin, joka noutaa asiakkaan tilauksen 20 sekunnissa.

Dive Brief:

  • Työntekijät täyttävät robottikioskin päivittäistavaratilauksilla, jonka jälkeen asiakkaat skannaavat matkapuhelimen QR-koodin tai kirjoittavat pääsykoodin konsoliin noutaakseen päivittäistavaroitaan. Yksikkö toimii kuten tilausmyyntijärjestelmä, jonka testaamisen Walmart aloitti vuonna 2017 Oklahoman myymälässä – toinen yritys tosin valmistaa kyseistä järjestelmää. Cleveron valmistaa myös Walmartin Pickup Towereita, jotka myyvät muiden tuotteiden kuin päivittäistavaroiden noutotilauksia asiakkaille ja debytoivat myymälöissä kolme vuotta sitten.
  • Cleveron-yksikköä on kahta kokoa – 7 metriä pitkä ja 13 metriä pitkä. Molemmat ovat suunnilleen pysäköintipaikan levyisiä. Pienemmässä yksikössä on 124 laatikkoa ja suuremmassa yksikössä 276 laatikkoa. Jokainen laatikko voidaan valmistaa yhdellä tai kahdella lämpötilavyöhykkeellä pilaantuvien, yleisten ja jäädytettyjen tavaroiden säilyttämiseksi.

Automatisaatio on edennyt kauppoihin, kassalle ja täyttövarastoihin, kun ruokakaupat pyrkivät lisäämään toimintansa tehokkuutta ja parantamaan asiakaskokemusta. Nyt edistyksellinen robotti lupaa tehdä tilausten noudon nopeammaksi ja helpommaksi.

Noutokioskien käsite ei ole uusi. Hy-Vee on ottanut käyttöön noutokaapit sekä myymälöissä että ostajia lähellä sijaitsevissa kohteissa, kuten sairaaloissa. Asiakkaat tekevät tilauksensa verkossa, määrittävät noutopisteen ja kirjoittavat sitten pääsykoodin nimettyyn kaappiin. Amazon on ottanut käyttöön noutokaapit, jotka toimivat samankaltaisen järjestelmän avulla ja joista on tullut arvokkaita kuluttajille, jotka arvostavat lisääntynyttä turvallisuutta ja joustavuutta tilaustensa keräämisessä.

Cleveronin uusi kioski – joka tunnetaan virallisesti nimellä Cleveron 501 – on huomattava, koska se automatisoi noutoprosessia edelleen tarjoamalla nopean sisäänkirjautumisjärjestelmän ja yhden tilausnoutopisteen. Järjestelmä lupaa ympärivuorokautisen pääsyn tilauksiin, ja se voidaan sijoittaa pois myymälöiden luota ja lähemmäksi tiiviitä asunto- ja toimistorakennuksia.

Vaikka nouto tunnetaan teollisuudessa yleensä ratkaisuna lähiömarkkinoille, kioskitekniikka voi auttaa palvelun laajenemisessa kaupunkimarkkinoilla. Keskeinen tekijä on se, kuinka nopeasti päivittäistavarakaupat pystyvät toimittamaan tilaukset. Cleveronin perustaja Indrek Oolup kertoi sähköpostitse lähetetyssä haastattelussa Grocery Divelle, että kauppojen lähelle sijoitetut yksiköt voitaisiin täyttää ”minuuteissa”. Kaupoista poistuneiden yksiköiden täyttämiseen kuluva aika vaihtelee kuitenkin etäisyyden, tilauslogistiikan ja muiden tekijöiden mukaan.

Aiemmin tänä vuonna haastattelussa Profiteron strategiasta ja oivalluksista vastaava johtaja Keith Anderson kertoi Grocery Divelle, että päivittäistavarakaupan noutokioskit lisäävät uudenlaisen mukavuustason vähittäiskauppiaiden verkkokaupan palveluihin. Palvelu ei hänen mukaansa kuitenkaan ole ”mullistanut maailmaa” lähinnä korkeiden etukäteiskustannusten ja yksiköiden skaalaamisen kustannusten vuoksi.

Walmart valitsi Cleveronin valmistamaan suosittuja Pickup Towereitaan vuodesta 2016 alkaen. Onnistuneen kokeilun jälkeen vähittäiskauppias tuo noin 1 600 Pickup Toweria myymälöihin Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Vuonna 2017 vähittäiskauppias teki yhteistyötä toisen yrityksen kanssa tuodakseen suuria päivittäistavarakioskeja Oklahoma Cityn myymäläänsä. Se lisäsi ylimääräisen pilottipaikan Shermaniin, Texasiin viime syksynä.  Kioskien avulla asiakkaat voivat noutaa verkkotilauksia vuorovaikuttamatta työntekijän kanssa. Walmartin työntekijät täyttävät tilaukset myymälöissä ja järjestävät ne astioihin tai kylmävarastoihin tarkoitettuihin jääkaappeihin ja pakastimiin. Asiakkaita ei veloiteta ylimääräistä kioskin käytöstä, mutta heidän on ostettava vähintään 30 dollarilla.

Cleveron kertoi Grocery Divelle sähköpostitse, että se ei suunnitellut 501:tä Walmart mielessään, mutta vähittäiskauppiaan merkitys on suuri. Yli 3 000 sijaintia tarjoaa myymälänoudon tämän vuoden loppuun mennessä. Se on Yhdysvaltojen suosituin päivittäistavarakaupan palvelu, joka houkuttelee uusia, arvokkaita asiakkaita, jotka yritys haluaa muuttaa uskollisiksi ostajiksi.

Ruokakaupat etsivät erilaisia tapoja laajentaa noutoja, esimerkiksi rakentamalla noutovarastoja ja käyttämällä teknologiaa kuten geoaitaus, joka lyhentää asiakkaiden odotusaikoja. Palvelu, joka riippuu myymälöiden ulkopuolella tapahtuvasta toiminnasta, on tärkeä verkkokaupan lähtökohta ostajille. Cowenin tutkimuksen mukaan päivittäistavarakaupan click & collect tuo 35 miljardia dollaria vuoteen 2020 mennessä.

”Kokemuksemme mukaan päivittäistavarakaupat ympäri maailmaa, myös Yhdysvalloissa, etsivät jo tehokkaita ja käteviä päivittäistavaran noutoratkaisuja”, Oolup sanoi.

Alkuperäinen artikkeli julkaistu 21.09.2019.

Jos haluat lisätietoa, soita tai lähetä  sähköpostia

Tarmo Tamm

Sähköpostiosoite: 
[email protected]