Kaikki uutiset

4 asiaa, jotka olemme oppineet verkkokaupan automatisoinnista COVID-19-pandemian aikana

14.04.2020 | Cleveron

Meillä on 30 asiakasta 24 maassa, ja tämä on tarjonnut ainutlaatuisen tilaisuuden seurata, kuinka COVID-19-kriisi on vaikuttanut verkkotilausliikenteeseen ja liiketoimintaan yleensä eri puolilla maailmaa. Tässä on neljä asiaa, jotka olemme oppineet viimeisen kuukauden aikana.

Cleveron tarjoaa verkkotilausten noutoratkaisuja johtaville vähittäismyyjille ympäri maailmaa. Meillä on 30 asiakasta 24 maassa, ja tämä on tarjonnut ainutlaatuisen tilaisuuden seurata, kuinka COVID-19-kriisi on vaikuttanut verkkotilausliikenteeseen ja liiketoimintaan yleensä eri puolilla maailmaa. Tässä on neljä asiaa, jotka olemme oppineet viimeisen kuukauden aikana.

1.     Eri toimitusvaihtoehdot ovat selvä etu

…ja kyse ei ole vain myymälänoutojen tai kotiinkuljetusten tarjoamisesta. Vaikka ennen kriisiä tuotteiden nouto ulkoa oli jotain, jota vain harvat vähittäiskauppiaat kokeilivat, siitä on tullut ilmiö, joka kaikilla on kiire ottaa käyttöön. Tällä hetkellä kotiinkuljetukset kestävät kauan toimitusongelmien ja kysynnän kasvun takia. Samaan aikaan ostosten tekoa kaupoissa on rajoitettu eikä se ole kovin turvallista mahdollisen suoran ihmiskontaktin vuoksi. Tämä tarkoittaa, että myymälän ulkopuolella tarjottu mahdollisuus antaa kuluttajille helpomman tavan noutaa päivittäistavaroitaan tai kotitaloustuotteita.

Asiakkaamme, jotka ovat päättäneet käyttää ulkopakettiautomaatteja tai robotteja, kohtaavat nyt jopa suurempia pakettimääriä kuin joulun aikana. Ulkoratkaisut ovat asiakkaiden saatavilla ympäri vuorokauden, ja ne ovat toiminnassa myös fyysisten myymälöiden ollessa suljettuina. Niiden avulla kuluttajat voivat myös vastaanottaa tilauksiaan joutumatta olemaan suorassa yhteydessä toiseen henkilöön, mikä on erittäin tärkeää nykypäivän tilanteessa.

2.     Virolaiset ovat todella pakettiautomaattikansaa

Viron logistiikkayritykset ja pakettiautomaattiverkostojen operaattorit kamppailevat äkillisen pakettimäärän kasvun kanssa. Kyseessä on ”joulu 2.0”. Maaliskuun toisella puoliskolla ja huhtikuun alussa verkkokaupan ostot ovat kasvaneet 35–40 %. Cleveronin jaetussa pakettirobottiverkossa CollectNetissä tilausmäärät ovat ennätyksellisiä.

Yrittäessään pysäyttää viruksen leviämisen, Viron hallitus sulki kaikki kauppakeskukset 27. maaliskuuta jättäen auki vain päivittäistavarakaupat, keskeiset palvelut ja apteekit. Siksi kuluttajat etsivät kontaktittomia noutovaihtoehtoja ja tilaavat tavaransa pakettiautomaatteihin, jotka ovat nyt ääriään myöten täynnä.

Virolaiset ovat käyttäneet pakettiautomaatteja jo yli 10 vuotta (Cleveron on osittain ”syyllinen” tähän) B2C- ja C2C-pakettien kohdalla, ja useilla logistiikkaoperaattoreilla on valtakunnallinen automaattiverkosto. On monia syitä, miksi virolaiset suosivat APM-laitteita. Asiakkaat saavat pakettinsa usein nopeammin kuin kuriirilta, se on halvempi toimitusvaihtoehto, nouto on kätevää, koska automaatteja on kaikkialla, ja jälleen kerran – nouto ei sisällä ihmiskontaktia. Toinen epätavallinen ilmiö: koska suosituimmat pakettiautomaatit ovat jatkuvasti täynnä, ihmiset tilaavat paketteja automaatteihin, jotka voivat sijaita kaupungin toisella puolella, hiljaisemmalla alueella. Se voi olla hankalampaa, mutta tuotteet saa nopeammin.  

Jokaisella yksityiskohdalla on merkitystä. Sekä pakettirobotteja että -automaatteja käyttävät asiakkaamme kertovat, että heidän asiakkaansa noutavat tavaroita pakettirobotista nyt mieluummin kuin koskaan ennen. Ero näiden kahden välillä on siinä, kuinka monta kertaa asiakkaan on koskettava näyttöä – pakettirobotit vaativat vähemmän kosketuksia. Käsineiden käyttö tai käsien desinfiointi käytön jälkeen tekevät palvelusta entistä turvallisempaa.

3.     Jopa pienet yritykset uudistuvat ja siirtyvät verkkoon

Ennen pandemiaa termejä verkkokauppa, omnikanavaisuus, click & collect tai BOPIS käytettiin usein suurten vähittäiskauppiaiden tulevaisuuden strategioista puhuttaessa. Sijoittavatko he automaatioon? Mitä innovaatioita he suunnittelevat? Nykyään yrityksen siirtäminen verkkoon on usein ainoa tapa pitää liiketoiminta elossa, myös pk-yritysten kohdalla.

Olemme havainneet epätavallisen suurta kysyntää pienyrityksiltä, jotka etsivät pienille pakettimäärille soveltuvaa automaattiratkaisua. Vaikka pakettien toimitusongelmat olivat olemassa jo ennen kriisiä, pandemia on pakottanut pienemmät yritykset uudistumaan ja keksimään uusia tapoja palvella asiakkaitaan. Ja yritysten omistajat näkevät mahdollisuuksia kaikkialla. Esimerkiksi yhtä pakettiautomaattimalleistamme, Cleveron 301:tä, käytetään autokaupan ympäri vuorokauden auki olevana avaimenluovutuspisteenä. Asiakkaat käyttävät automaattia varaosien hakemiseen, avainten jättämiseen auton huoltoa tai renkaiden vaihtoa varten, tai vuokra-auton palauttamiseen.  

4.     Automaation käyttöönotto on vain ajan kysymys 

Cleveron on jo vuosien ajan luonut automatisoituja ja robottiratkaisuja pakettien toimitukseen. Olemme usein kuulleet, että tuotteemme ovat hiukan liian futuristisia. Virolaisena yrityksenä olemme nähneet omin silmin, kuinka kätevä ratkaisu, kuten pakettiautomaatti, muuttaa ihmisten toimitusmieltymyksiä ja luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia mahdollistaen C2C-pakettien lähettämisen. Pelkästään tuotteitamme kohtaan osoitetun kiinnostuksen määrän perusteella, aina älykkäistä automaateista päivittäistavararobotteihin, ja ottaen huomioon sen, kuinka ostostavat muuttuvat nopeasti kaikkialla maailmassa, voimme sanoa, että tästä kriisistä eteenpäin siirryttäessä click & collect -automaatio on välttämättömyys – ei jotain, jota ehkä harkitaan tulevaisuudessa.

Jos haluat lisätietoja Cleveronin noutoautomaateista ja roboteista, ota meihin yhteyttä osoitteessa [email protected]

Jos haluat lisätietoa, soita tai lähetä  sähköpostia

Tarmo Tamm

Sähköpostiosoite: 
[email protected]