Avtomatizacija zbiranja in vračila paketov na način "klikni in prevzemi" podjetja Asda v Veliki Britaniji

s_1530007042694

Asda testira Cleveron-ovo avtomatizirano samopostrežno paketno rešitev Cleveron 401 v Manchestru v Veliki Britaniji.

Prvi prodajni avtomat za paketne pošiljke "klikni in prevzemi" v Združenem kraljestvu kupcem podjetja Asda omogoča kot samopostrežno možnost, da v manj kot minuti samopostrežno pakete spletnih naročil prevzamejo in vrnejo v prodajalni.

Video posnetek paketnega stolpa podjetja Asda
s_1530007068057


Izziv prevzema v trgovini

Elektronsko poslovanje po vsem svetu nenehno narašča, vedenje potrošnikov pa se je od nakupovanja in čakanja v vrsti preusmerilo k nakupu blaga prek spleta. Leta 2017 je elektronsko poslovanje v Veliki Britaniji naraslo na 15,6 milijarde evrov. Pričakuje se, da bo leta 2018 stopnja rasti 14,3-odstotna, kar pomeni, da bi lahko bilo spletno poslovanje v Veliki Britaniji vredno 17,8 milijarde evrov. (Ecommerce News)

Klasični trgovci kot pomoč zaradi spremembe vedenja potrošnikov in sledenja konkurentom razvijajo svoje spletne platforme. Rešitev ročnega načina prevzema "klikni in prevzemi" - nakup prek spleta in prevzem v prodajalni - je ena od možnosti za povečanje prodaje, vendar ima tudi nekaj slabosti.

Povečanje spletnih nakupov z ročnim prevzemom paketov v trgovini ustvarja več izzivov:

 • Večja količina paketov zahteva dodaten prostor, kar prinaša večje stroške skladiščenja
 • Ročna dostava in vračilo paketov pomenita dodatno delo za zaposlene, kar ima za posledico večje stroške dela
 • Zbiranje in vračilo paketov v blagajni povzroča čakalne vrste, stranka pa porabi več časa za čakanje, bodisi za prevzem paketa ali za reden nakup

Zaradi stalno naraščajoče količine paketov je prevzem "klikni in prevzemi" v prodajalni vse bolj otežen.

s_1530008324367

Rešitev – avtomatiziran prevzem in vračilo paketov na način "klikni in prevzemi"

Po uspešnem preizkusu podjetja Walmart, ki je lansiralo svoje prevzemne stolpe, je podjetje Asda v Trafford Parku v Manchestru postavilo Cleveron 401, znan kot Pickup Tower. Cleveron 401 strankam omogoča prevzem in vračilo paketov. Asda tretjim osebam ponuja tudi skupno omrežje, kar ustvarja dodatno vrednost.

Cleveron 401, znan tudi kot Pickup Tower

 • 5 m visok in 2,5 m širok
 • Nahaja se v prodajalni
 • Avtomatizirano skladiščenje paketov
 • Avtomatiziran prevzem in vračilo paketov
 • Čas dostave paketov je povprečno 12 sekund
 • Shrani do 500 paketov na samo 5,4 m2
Več o Cleveron 401
s_1530008371861

Postopek prevzema in vračila

1. Kupec lahko izbira med tisočimi predmeti, ki so na voljo v spletni trgovini podjetja Asda, George.com, ali med izbranimi tretjimi trgovci, ki uporabljajo storitev za pakete toyou, in ob plačilu izbere možnost prevzema v prodajalni.

2. Ko je spletno naročilo oddano v paketni stolp (Parcel Tower), sistem obvesti kupca tako, da na njegov pametni telefon pošlje kodo za prevzem.
3. Ko kupec obiščeprodajalno, lahko optično prebere kodo s pametnega telefona ali jo vnese v Parcel Tower, da prejme svoje naročilo.

4. Naročilo v povprečju traja 12 sekund.

5. Naročilo lahko s podobno enostavnimi koraki vrnete tudi nazaj v Parcel Tower.
s_1530009126489

Izboljšana uporabniška izkušnja

Avtomatizirana samopostrežna rešitev prevzema na način "klikni in prevzemi" strankam prihrani čas in denar. Prevzem iz Cleveron-a 401 je za kupca brezplačen, tako kot prevzem paketov iz prodajalne. Spletno naročilo se lahko prevzame ločeno, brez stanja v čakalni vrsti na blagajni in brez čakanja na pomoč osebja. Zaposleni se lahko osredotočijo na svoje glavne naloge in jim ni potrebno v skladišču iskati spletnih naročil.
s_1530009268107

Stroškovno učinkovita rešitev za delo in skladiščenje

Avtomatizirana rešitev prevzema na način "klikni in prevzemi" Cleveron 401 je za 80% učinkovitejša od katere koli ročne storitve prevzema na način "klikni in prevzemi".
 • Prevzem in vračilo paketov je avtomatizirano, kar zmanjšuje stroške obdelave paketov
 • Paket se prevzame v trgovini, kar zmanjša stroške "zadnjega dela poti dostave"
 • Cleveron 401 vsebuje do 500 predmetov, vendar zavzame le 5,4 m² površine

Povečan obisk trgovine

Cleveron 401 se nahaja v prodajalni. Študija trendov nakupovanja potrošnikov v praznični nakupovalni sezoni leta 2017 je pokazala, da je 40% kupcev uporabljalo način "klikni in prevzemi", 90% teh kupcev pa je kupilo dodatne izdelke, ko so se enkrat že nahajali v trgovini.

Dodatna vrednost s strani tretjih oseb

Asda Parcel Tower storitev zbiranja in vračila je odprta za izbrane tretje prodajalce, kot so ASOS, Missguided, Decathlon in drugi, ki uporabljajo zaključen način dostavo paketov toyou podjetja Asda.

Toyou, ki je bil predstavljen novembra 2015 kot prva rešitev za paketne pošiljke v Združenem kraljestvu, uporablja sledenje iz minute v minuto in potrošnikom v več kot 600 prodajalnah podjetja Asda omogoča vračilo ali prevzem nakupov tretjih spletnih trgovcev.

Stranke lahko pakete tretjih trgovcev prevzamejo ali vrnejo tudi v paketni stolp, s čimer je storitev še hitrejša in bolj priročna.
s_1530010250705


Vemo, da sta za stranke in partnerje pri naši storitvi toyou hitrost in udobje pomembna dejavnika, zato vedno iščemo nove načine, da jim to omogočimo. Paketni stolpi so najnovejši primer, kako uporabljamo novo tehnologijo, da bi strankam prihranili čas in denar. (Asda)

Neil Drake
Vodja za toyou maloprodajo, sisteme in inovacije pri podjetju Asda

Preberite več o drugih primerih

Leta 2015 je Walmart objavil novo večkanalno strategijo, namenjeno spodbujanju rasti prodaje z okrepitvijo poslovanja na področju spletnega nakupovanja.

Oglejte si primer

Največji svetovni prodajalec oblačil na drobno uporablja paketne robote s "klikni in prevzemi" strategijo, ki omogoča čim hitrejši in intuitiven prevzem paketov v prodajalnah.Inditex nakupovalno izkušnjo izboljšuje z integracijo prodajaln in interneta, kar izpolnjuje naročnikova pričakovanja.

Oglejte si primer

Za dodatne informacije pokličite ali pošljite elektronsko pošto

Edith Väli

E-pošta:  [email protected]