Naša zgodba

Cleveron je v ospredju pri inovacijah, saj ima pri vodenju na tem področju več kot 10 let izkušenj.

1993

Arno Kütt, eden od lastnikov Cleveron-a, je ustanovil AS Eerung - podjetje, ki je proizvajalo in prodajalo pohištvo.

2000

Potem ko je stranka s pomočjo digitalnega fotoaparata na razstavi opravila nakup pohištva (slike so poslali ljudem domov, ki so potem izbrali kos pohištva), so se odločili za ponudbo spletnega nakupa pohištva. Tako se je rodila spletna trgovina ON24.

2006

ON24, vodilna spletna trgovina s pohištvom v Estoniji in na Finskem (www.on24.ee, www.on24.fi) je ustanovila svoj logistični oddelek za dostavo naročenega blaga strankam po kurirju.

2007

Logistični oddelek ON24 je začel razvijati strojno (ogrodje) in programsko opremo za avtomatizirana omrežja paketov. Oddelek je zrasel do logističnega podjetja. Registrirano je bilo ime Cleveron, v začetku pa je podjetje uporabljalo ime SmartPOST. SmartPOST je začel razvijati mrežo paketnih omaric za "zadnji del poti dostave" .

2009

SmartPOST je pričel zagotavljati storitve avtomatiziranih paketnih omaric. Kmalu so omarice postale priljubljena prevzemna mesta za končne kupce, v nekaj letih pa je SmartPOST v Estoniji pridobil 20-odstotni tržni delež.

2010

Po dveh letih delovanja je bila mreža paketnih omaric skupaj z blagovno znamko SmartPost prodana družbi Itella Corporation (nekdanja Finska pošta). Po transakciji je podjetje začelo uporabljati ime Cleveron in se osredotočilo na razvoj programske in strojne opreme (ogrodja) za avtomatizirane rešitve "klikni in prevzemi" načina prevzema paketov.

2011

Cleveron je predstavil koncept Cleveron 401 (The PackRobot) – novo generacijo avtomatiziranega paketnega terminala z največjo količino shranjenih paketov na kvadratni meter.

2014

Cleveron je lansiral novi Cleveron 302 (CleverBox) - avtomatizirano paketno omarico z edinstvenimi predalnimi režami za majhne pakete in pisma.
Cleveron je v Viljandiju v Estoniji odprl nov proizvodni obrat z namenom zadovoljiti vse večje povpraševanje po Cleveron-ovih proizvodih.
Konec leta 2014 je imel Cleveron poleg Estonije stranke še v Španiji, na Norveškem in v Braziliji.

2015

Cleveron je v Severno Ameriko uvedel avtomatizirane paketne terminale.
Cleveron je predstavil naslednjo generacijo rešitve za dostavo paketov Cleveron 401, ki dramatično izboljša zmogljivosti dostave in prevzema paketnih omrežij.
Leta 2015 so Cleveron-ove proizvode postavili tudi na Madžarskem in Finskem.

2016

Cleveron-ova storitvena znamka CollectNet je v Estoniji odprla testno mrežo prevzemnih točk za pakete. Omrežje za prevzem paketov uporablja rešitev Cleveron 401 
Walmart je sprožil pilotni test za preizkušanje 5 robotov Cleveron 401, ki so jih kupili na spletu, in sicer v ZDA.
Paketni robot Cleveron 401 je bil s strani organizacije Postal Technology razglašen za "inovacijo leta na področju dostave".
Do konca leta 2016 je bilo mogoče paketne avtomate Cleveron najti tudi v Bolgariji, Nemčiji in ZDA.

2017

Ustanovitelja podjetij Cleveron in ON24, Arno Kütt in Peep Kuld, je EY Estonija, članica Ernst & Young Global, razglasila za estonska podjetnika leta. Na tekmovanju se ocenjujejo inovacije, podjetnost, družbena odgovornost in vodenje poslov.  
Cleveron je razvil nov robotski in največji razširljivi paketni terminal na svetu, imenovan Cleveron 402 (CleverFlex).
Cleveron je imel 100 zaposlenih.
V Cleveron-ovem domačem kraju Viljandi so odprli najhitrejšo javno službo za dostavo z droni na svetu. Dva tedna je Cleveron ponujal priložnost naročanja pijače preko sms sporočila in nato dostave s pomočjo drona.
Prvi Cleveron 402 je bil nameščen v Inditex-ovi trgovini Zara v španskem mestu Coruña
Univerza Bloomsburg v ZDA je Cleveron 302 izbrala za svojo avtomatizirano paketno omarico za poštne pošiljke v študentsko naselje, da bi bila obdelava in prevzem paketov učinkovitejša in hitrejša.
Paketni robot Cleveron 401 je osvojil bronasto medaljo na podelitvi svetovno znanih nagrad Edison.
Cleveron je v stanovanjsko zgradbo Laeva v Talinu v Estoniji namestil prvi pametni poštni predal na svetu v oblaku. Nabiralnik temelji na pametni rešitvi paketnih omaric Cleveron 301 (SnapLocker).
Walmart je napovedal načrt širitve svoje mreže paketnih robotov Cleveron 401 aka Prevzemni stolp po vsej ZDA. Do konca leta 2018 je Walmart v svojih trgovinah imel 700 Cleveron 401 naprav.
Konec leta 2017 sta se med stranke Cleveron-a vpisal tudi največji trgovec na svetu Walmart in največji trgovec z modo Inditex.

2018

Prvi Cleveron 401 v Združenem kraljestvu je bil testno nameščen pri britanskem trgovcu Asda. Cleveron 401, znan tudi kot Parcel Tower, omogoča avtomatizirane samopostrežne prevzeme in vračila v Asda trgovini Trafford Park v Manchestru.

 Cleveron je v Zarino revolucionarno vodilno trgovino v Stratfordu namestil dva največja paketna robota na svetu za "klikni in prevzemi" prevzem Cleveron 402. Londonska trgovina ima ločen oddelek za spletna naročila, Cleveron 402 pa skrbi za prevzem paketov. Oba robota lahko skupaj obdelata 2400 paketov.
Cleveron je testno, na izbranih območjih v Estoniji, postavil Cleveron 201, omarico za osebne pakete z namenom preizkušanja delovanja prototipa. Cleveron 201 je prvi Cleveron-ov paketni avtomat, ki je posebej ustvarjen za zasebno uporabo. Cilj je zagotoviti popolno udobje in prihraniti čas - lastniku omarice ni potrebno čakati, da paket prispe s kurirjem. Namesto tega jih paket že čaka, ko prispejo domov. Cleveron 201 shranjuje običajno pošto, pakete in hrano. Deluje na osnovi Cleveron-ove programske opreme CollectNet.

Cleveron je na estonskih nagradah za podjetništvo 2018 osvojil naslov podjetje leta 2018. Bili smo tudi oblikovalec leta, inovator leta in eno izmed treh najboljših podjetij v kategoriji izvoznik leta.

Cleveron je odprl nov razvojni center, ki je obstoječi tovarni s površino 3.000 m2 dodal še 7.500 m2 dodatne površine, kar je potrojilo proizvodne zmogljivosti.

Cleveron je bil na čezatlantski poslovni konferenci 2018 v Talinu imenovan za čezatlantsko družbo leta. Nagrada je del programa Transatlantic Business Awards, ki ga organizirajo Ameriška gospodarska zbornica v Estoniji, ameriško veleposlaništvo v Talinu in Baltiško-ameriška fundacija za svobodo.
Paketni robot Cleveron 401 je bil nameščen na petih lokacijah podjetja Canadian Tire po Kanadi in sicer v Vancouvru, Calgaryju, Saskatoonu in Torontu.
Cleveron je na dogodku Robotex International predstavil svoj prvi prototip robotskega kurirja.

2019

Cleveron zaposluje 200 sodelavcev
Cleveron je v sodelovanju z Estonsko podjetniško univerzo za uporabne znanosti ustanovil akademijo za visoko strokovno izobraževanje. Cleveron Academy bo sprejela 20 študentov, ki jih zanima razvoj programske opreme za robotiko.
Cleveron je dosegel rekord podjetja - 5 novih strank v 2 mesecih. Cleveron je pričel sodelovanje z največjim svetovnim trgovcem za športno opremo Decathlon S.A, ki ima skupaj 1.500 trgovin. Decathlon je peto veliko podjetje, ki je bilo v zadnjih dveh mesecih dodano na seznam Cleveron-ovih strank. Poleg Decathlona je Cleveron razširil svoje delovanje po Evropi. Maja je Cleveron začel sodelovati s češko logistično družbo Zàsilkovna in norveškim trgovcem športne opreme XXL. Novozelandski The Warehouse je bil dodan kot stranka skupaj z latinskoameriškim trgovskim gigantom Falabella Retail, ki ima sedež v Čilu. Do danes ima Cleveron skupno 22 strank po vsem svetu, vključno z največjim svetovnim trgovcem na drobno Walmart.
Cleveron je predstavil Cleveron 501 - prvi robot za živila na svetu z dvema temperaturnima območjema.
Cleveron je predstavil do zdaj svojega najbolj kompaktnega paketnega robota - Cleveron 403

2020

Cleveron sprejema Dujardin Remmers, Vigatec in InStore Solution (Groupe Interway) kot svoje uradne distributerje
Cleveron je z Etos-om predstavil svojo prvo farmacevtsko rešitev 

Za dodatne informacije pokličite ali pošljite elektronsko pošto

Edith Väli

E-pošta:  [email protected]