Hur jag installerade en butiksrobot med hjälp av AR /Cleveroonik’s corner

16.09.2020 | Cleveron

Skriven av: Marge Taivere, Senior regionchef på Cleveron, Sydamerika

Cleveron var mitt uppe i sin första internationella installation av butiksroboten när reseförbuden slog till i mars. Installations- och utbildningsteamet insåg snabbt att Cleveron-teamet inte skulle kunna resa lika fritt som vi hade gjort tidigare. Detta gav oss en ny utmaning - hur installerar man en robot om du inte kan utbilda teamet på vårt huvudkontor i Viljandi eller själv resa till installationsplatsen? Och vi hittade en lösning - AR-utbildning för installationer. Lösningen togs fram på bara några månader och behövde testas innan vi kunde be våra partners installera maskinerna med endast virtuell support från oss.

Vårt mål var att skapa tekniska instruktioner som skulle vara klara och tydliga för alla, oavsett om de har tekniska färdigheter eller tidigare erfarenhet av vår teknologi. För att testa detta så satte vi ihop ett specialteam – kvinnor från avdelningarna för marknadsföring, försäljning, IT och produktutveckling. De flesta av dem hade ingen tidigare erfarenhet av att faktiskt installera en butiksrobot. Jag hade det stora nöjet att vara en av medlemmarna i teamet.

Vi började med att läsa de tillhörande tekniska dokumenten för butiksroboten, installationen och kalibreringen. Efter det behövde vi dessutom klara ett prov online på Cleverons utbildningsportal. Den stora mängden dokument och tekniska data var ganska överväldigande till att börja med, men bit för bit blev vi mer och mer bekanta med den komplicerade maskinen.

När jag kom till utbildningsområdet höll de andra tjejerna redan på att bekanta sig med AR-glasögonen och en iPad som visade maskinens yttre och inre. Vår instruktör lät sig inte avskräckas av våra (väldigt många) frågor. Istället sa han åt oss att ta på oss hjälmarna och börja från början.

Den första dagen spenderade vi fyra med att köra runt med skyliften och montera olika metalldelar utanpå maskinen. Det kändes som att bygga en enorm IKEA-garderob. Många skruvar och brickor behövde hitta rätt plats. För mig var det mest spännande att jorda maskinen. Blev det korrekt utfört? Vi var tvungna att vänta till nästa dag.

Vi visste att dag två skulle bli mycket jobbigare, eftersom kalibrering av all sorts robotik kan vara svårt. Vi slog på huvudströmbrytaren och började kontrollera alla rörliga delar, motorer, sumrar, med mera. Allt fungerade, till och med lamporna som vi hade jordat dagen innan! Dag två var det fullt fokus på AR och kalibrering. Kort sammanfattat innebär kalibrering att en person kryper in och ut ur maskinen och lyfter lådor till rätt positioner. En annan person står utanför och följer AR-stegen i gränssnittet. Jag ska inte påstå att jag fullt ut förstod vad vi gjorde, eftersom det garanterat skulle ta mer tid, men med lite övning så fungerar den allmänna logiken.

Tjejerna lärde sig massor under de här två dagarna. Vissa hade aldrig kört skylift eller ens använt en borrmaskin förr. Ingen av oss hade någonsin använt AR och vi blev alla jätteimponerade av den teknologin.. Skönheten i det som vårt ingenjörsteam har skapat ligger i enkelheten, och det fick vi uppleva personligen. Vårt utbildningsteam fick också en massa användbar feedback och de kommer använda den för att förbättra utbildningsprogrammet för att handleda installationer världen över.

Missförstå mig inte; under installationen fick vi en massa hjälp från vår väldigt tålmodiga instruktör. Det är inte en enkel maskin att installera, absolut inte, men det är inte omöjligt. Vi behövde en lösning för våra installationer under en tid när vi själva inte kunde resa till USA, Australien och många andra länder som en efter en stängt sina gränser; och våra partners kan inte heller komma till Viljandi för att få utbildning. Det här speciella installationsförsöket gjordes för att bevisa att vår lösning med tekniska dokument och AR är tydlig och förståelig och enkel för våra partners att använda under rådande omständigheter, med hjälp från våra tekniker som ger stöd på distans. Och det målet nådde vi helt klart.

*En Cleveroonik är en av Cleverons anställda.

De senaste nyheterna

För ytterligare information, ring eller skicka e-post

Tarmo Tamm
Chef för  försäljningsdivisionen

e-post:
[email protected]