Estlands största livsmedelsaffärer använder sig av Cleverons livsmedelsrobotar för att dela ut varor som beställts online

05.06.2020 | Cleveron, Cleveron 501, Prisma, Selver, Coop

Coop Estland, Selver och Prisma är bland de första i världen att använda sig av den robotiserade avhämtningslösningen Cleveron 501 för att leverera sina onlinebeställningar. De fristående enheterna finns på parkeringsplatser nära stormarknader i Tallinn och fungerar som en snabb och bekväm drive-through. Kunder gör en livsmedelsbeställning online, väljer en passande avhämtningstid, får en beställningskod och livsmedelsroboten delar ut de beställda varorna efter att klienten angett PIN-koden på användarkonsolen.  

Användandet av varurobotar kommer efter att onlineshoppingen sett en oväntad tillväxt på grund av pandemin, och forskning visar att shoppingvanorna troligen inte kommer att återgå till situationen före pandemin. "Vi har alltid haft en känsla av att e-handel och dagligvaruhandel online är framtiden, och det är därför vi skapade vår livsmedelsrobot," säger Cleverons VD, Arno Kütt. ”Krisen tog framtiden till oss snabbare än väntat. Vi hade en produkt som var precis vad livsmedelsaffärerna behövde så vi kontaktade de estniska livsmedelskedjorna med ett erbjudande.”  

Kütt säger också att när världen långsamt börjar öppna sig på nytt och återhämta sig, ser det ut som om situationen också förbättras för återförsäljarna. ”Vi har sett ett ökat intresse för våra automatiserade Click & Collect-leveranslösningar, särskilt för livsmedelsroboten. Jag tvivlar inte på att vi snart kommer se livsmedelslösningen och våra paketskåp för små och medelstora företag överallt. De hjälper företag att betjäna sina kunder i den utmanande situationen som företag står inför.”

Cleveron har kunder över hela världen, men de estniska livsmedelsaffärerna sticker ut med sin snabbhet och öppenhet för innovation. ”Vanligtvis tar förhandlingar månader. Med Coop, Selver och Prisma var roboten igång inom två veckor efter det första samtalet,” säger Arno Kütt. "Våra stormarknader sätter stort värde på kundupplevelsen och ville agera snabbt för att kunna tillhandahålla den."

Den första av de estniska livsmedelsaffärerna att använda Cleveron 501 var Coop Estland. Utvecklingsdirektören Asko Pukk säger att AI-lösningar är en integrerad del av dagens handel. ”Butikerna blir smartare och livsmedelsroboten kan förändra livsmedelshandeln avsevärt inom en snar framtid. Tänk bara på det – tusentals artiklar tillgängliga för dig att avhämta, från en lösning som bara tar upp 25 m2. Och varorna lagras i perfekt skick både på vintern och sommaren. Det är en ideal lösning för överbefolkade områden där det inte finns tillräckligt med utrymme, men också på landsbygden som annars inte skulle ha ett sådant urval tillgängligt,” påpekar Pukk.

Alla livsmedelsrobotar finns i Estlands huvudstad Tallinn, nära de stora stormarknaderna. Coop Estlands 501 finns i Laagri, Prisma Peremarket testar lösningen i Lasnamäe och Selver i Peetri. Enheterna finns på en parkeringsplats, lättillgängligt med bil.

Cleveron 501 är en robotlösning för leverans av onlinebeställda livsmedel, där kunderna kan avhämta sina beställningar genom att skanna in beställningskoden. Med två temperaturzoner är den lämplig för förvaring av både färska och frysta varor. Den lättinstallerade fristående enheten kan sättas upp var som helst – från affärsdistrikt till byar, eller till och med används för att öppna en strandbutik. Förutom Estland testas Cleveron 501 i Danmark, USA och Storbritannien.

Cleveron är ett estniskt teknikföretag som skapat hårdvara och mjukvara för automatiserade Click & Collect-lösningar i över 10 år. Paketskåpen och robotarna används av kunder över hela världen, i Nord- och Sydamerika, Europa, Mellanöstern och Nya Zeeland. Den mest kända av Cleverons produkter är Cleveron 401, även känd som Walmart Pickup Tower.


Photo:  Hendrik Osula | Selver

De senaste nyheterna

För ytterligare information, ring eller skicka e-post

Tarmo Tamm
Chef för  försäljningsdivisionen

e-post:
[email protected]