Estland 2021: ett paketskåp i varje by och stad?

21.04.2020 | Cleveron, Cleveron 361

Skiftet till onlineshopping

Med den snabba spridningen av COVID-19-viruset, har fler och fler människor fokuserat sin shopping till onlinekanaler. Och denna förändring verkar ha långvariga effekter, med 93 % som säger att de förväntar sig att handla online antingen mer (60 %) eller på samma nivå (33 %) som de gjorde före utbrottet. Konsumenter köper allt online och tvingas upptäcka nya sätt att shoppa och ta emot sina varor. Den mest föredragna versionen är kontaktlös upphämtning. Denna kraftiga förändring av acceptabla och tillgängliga shoppingmetoder har snabbt ökat anpassningen av olika e-handelstjänster.

Medan e-handeln åtnjuter en hord nya kunder, har detta medfört många utmaningar för leveransen. Stadsbor har många alternativ när det gäller leverans, som drive-in-avhämtning, kurirtjänster, köp online hämta i affär, och utomhus-paketskåp som är spridda över staden. Människor som bor på landsbygden är dock inte så lyckligt lottade och måste förlita sig på begränsade leveransalternativ.

Landsbygdens samhällen och den logistiska dansen för paket

Leveranserbjudanden är inriktade på städer, där det finns ett större antal invånare och ökad efterfrågan. Men hur är det på landsbygden? I Estland är paketskåp mycket populära och det finns gott om dem i städer och större byar. De är också den populäraste leveransmetoden för estländare, eftersom de är billigare än en kurir och till skillnad från postkontoret är de tillgängliga nästan dygnet runt. Men när du bor i en by kan det vara svårt att komma till paketskåpet, eftersom det ibland ligger 20 km bort och kollektivtrafiksystemet är inte så effektivt.

Bilägare kan göra en lång resa och hämta sin paket från en APM, medan andra hanterar situationen på ett mer kreativt sätt. Många ber vänner eller släktingar att hämta paketet. Andra har gått med i Facebookgrupper där de kan fråga om någon som åker till närmaste stad kan hämta paketet mot en liten avgift. Idén bakom paketskåp är bekvämlighet, men så är ofta inte fallet på landsbygden.  

Cleverons storslagna idé – ett paketskåp i varje by i Estland

Vi på Cleveron tror att innovation inte måste ske i storstäder, och vi är själva ett bra exempel på det. Cleveron ligger i en stad med 17 000 invånare och skapar futuristiska paketrobotar, som används av de mest innovativa detaljhandlarna i världens största städer. En av våra kunder har fler anställda än vi har boende i hela landet.

Precis som för många företag stoppade COVID-19-krisen tillfälligt våra vardagliga aktiviteter, men det gav oss också tid att fokusera mer på det vi är bra på: innovation. Vi fick tänka på hur vi kunde få mervärde till vårt eget hem, Estland, och spara människor ännu mer tid. Idag finns det cirka 4500 byar i Estland med totalt 430 000 invånare. För de flesta av dem är det svårt att använda paketskåp, eftersom det inte finns några i närheten. Vi utvecklade snabbt ett koncept för ett paketskåp som kan installeras vid busshållplatser över hela landet. Det heter Cleveron 361 – ett paketskåp för utomhusbruk som kombinerar egenskaperna hos en APM och en busshållplats. Cleveron 361 ger en nödvändig service närmare konsumenterna, vilket gör onlineshopping mer bekvämt och snabbare för landsbygdsbor och förkortar leveranstiderna för stadsbor. Det nya solcellsdrivna paketskåpet kan användas som ett transportagnostiskt skåp, fyllt av kurirer eller till och med av bussförare.

Det finns mer än 4500 byar och småstäder i Estland, där det idag inte finns några paketskåp. “Vi beräknade att om staten skulle investera 20 miljoner euro, skulle vi vara redo att installera ett paketskåp i varje by i Estland,” säger Cleverons VD Arno Kütt.

Tusen gånger ja

Vi bestämde oss för att testa vår teori hos den estniska allmänheten och frågade våra följare på Facebook om de visste vilka byar som skulle dra nytta av ett paketskåp. Gensvaret vi fick var överväldigande. Vårt Facebookinlägg blev omedelbart viralt. På tre dagar nådde vi över 187 000 personer, vilket är 25 % av alla Facebookanvändare i Estland. Vi fick över 2 400 reaktioner, 1 300 kommentarer och 800 delningar. Vår inkorg svämmade över av svar från människor som sa att de behövde ett paketskåp i sin by.

Många beskrev hur de för närvarande får sina paket. Här är några exempel:

  • Jag måste köra 40 km totalt bara för att använda ett paketskåp. Det betyder att jag inte kan hämta mina paket så snabbt som jag vill."
  • "Det närmaste paketskåpet är 7 km bort. Vissa människor har inga transportmedel för att hämta paketet och måste resa dit med buss. Det skulle vara väldigt bekvämt att ha ett paketskåp nära mitt hem.”
  • "Vi behöver desperat en APM – mitt närmaste paketskåp är 25 km bort och det näst närmaste är 40 km bort."
  • "Ja! Jag måste använda ett paketskåp i den närmaste staden, men det är alltid fullt och mina leveranser försenas på grund av det.”
  • "Jag måste köra 34 km totalt för att hämta ett paket från mitt närmaste paketskåp. Det är ett sånt krångel!”

Estland kallas ofta ”paketskåpsnationen” och ändå finns det tusentals människor som inte kan använda tjänsten eftersom den helt enkelt är utom räckhåll. Cleveron tror att innovation kan och måste nå landsbygden. Att ha ett landsomfattande paketskåpsnätverk skulle göra livet på landsbygden mer bekvämt och göra onlineshopping sammanhängande för alla, oavsett hemort. Detta kan ses som bara en fråga om bekvämlighet, men vem skulle inte vilja njuta av det?

De senaste nyheterna

För ytterligare information, ring eller skicka e-post

Tarmo Tamm
Chef för  försäljningsdivisionen

e-post:
[email protected]