Estniska telekommunikationsföretaget Telia lanserade världens första automatiserade servicepunkt och butik

16.06.2022 | Cleveron, Telia
Telia, ett av de största telekommunikationsföretagen i de baltiska staterna, har letat efter en lösning i de estniska provinserna för en kommersiellt hållbar representativ butik. I samarbete med det estniska teknikföretaget Cleveron utvecklades världens första digitala självbetjäningsbutik. Vid den smarta, automatiserade servicepunkten kan kunderna få tag på WiFi-routrar, telefoner och andra enheter som om det vore en vanlig butik; ändå minskar det digitala representationskontoret kostnaderna för företagslokaler och kundtjänstmedarbetarna kan finnas hundratals kilometer bort.

Det intelligenta butikskonceptet består av Cleverons smarta serviceskärm, två robotbaserade paketöverlämningsenheter och en extern kiosk, vilket gör det lämpligt för inomhus- och utomhusbruk. Systemet är lätt att använda och mycket likt det fysiska butikskonceptet – kunden går in i den digitala butiken som man skulle gå in i en vanlig butik. De ringer sedan upp säljaren, som kan vara hundratals kilometer därifrån, via serviceskärmen och identifierar sig. Kundtjänstspecialisten ger råd till kunden, och om det behövs en ny enhet som till exempel en WiFi-router, en telefon eller någon annan apparat betalar kunden för enheten som vid en självbetjäningskassa. Inom några sekunder får kunden varorna från Cleverons paketrobot, som finns inne i den digitala butiken. Paketroboten har i förväg fyllts med de mest populära och nödvändiga produkterna, precis som skulle ha gjorts i en vanlig butik.

Den intelligenta teknologin inne i konceptbutiken tillhandahålls av den estniska paketskåps- och robottillverkaren Cleveron, som vanligen arbetar tillsammans med stora detaljhandelskedjor för att optimera deras paketöverlämning. Utöver en stor kundtjänstskärm finns det även två paketrobotar i konceptbutiken. Cleveron 405 är en utrymmeseffektiv paketrobot, som lagrar upp till 170 paket per kvadratmeter, vilket gör den lämpligt för små utrymmen som till exempel självbetjäningskiosker. Cleveron 402 är en robotlösning som ursprungligen designats för stora volymer, men tack vare den modulära konstruktionen kan den ökas eller minskas i storlek. Båda enheterna är fyllda i förväg och levererar varor till Telias kunder på några sekunder, vilket hjälper till att organisera butikens lager effektivt och ger tillgångsskydd.

Med det nya butikskonceptet för självbetjäning fortsätter Telias projekt att hitta kostnadseffektiva lösningar för sina representativa butiker. Som det första steget öppnade Telia i maj 2021 sin första digitala inomhusbutik i ett köpcentrum i Estland. Efter detta framgångsrika pilotprojekt fortsatte projektet och Telia öppnade den nya automatiserade servicepunkten i december 2021.

Katre Liiberg, försäljnings- och kundtjänstchef på Telia, säger att företaget planerar att sätta upp självbetjäningsbutiker på platser där Telia inte har kontor idag, men där kunderna ändå vill byta ut sina apparater, köpa nya eller bekvämt ta emot beställda varor. ”Vi har länge letat efter en möjlighet att återställa vår närvaro i mindre städer över hela Estland, på ett hållbart sätt. Ur samhällssynpunkt är ett nätverk av regionala serviceställen av yttersta vikt; ändå har de lösningar som använts fram tills idag inte varit kommersiellt hållbara. Samtidigt vill vi som ett estniskt företag bidra till samhällets utveckling. Vi ser att denna innovativa lösning kommer att hjälpa oss att förbättra den regionala tillgängligheten till tjänster och support, samtidigt som vi ökar människors kompetens att använda digitala lösningar. Representativa självbetjäningskontor är vårt sätt att lösa strukturella problem på ett innovativt och hållbart sätt,” säger Liiberg.

Arti Kütt, operativ chef på Cleveron, påpekade att en autonom representation är flera gånger billigare att underhålla än en traditionell representativ butik. Dessutom erbjuder den automatiska butiken möjligheten att fungera dygnet runt: ”Den här typen av självbetjäningspunkt gör det också lättare att undvika kontakt mellan människor, vilket har blivit mycket viktigt under den rådande situationen.” Kütt tillade också att det är dags att ändra tankesättet att en paketrobot bara är till för paket. ”En paketrobot är en lösning för att leverera varor, och det inkluderar olika artiklar av alla slag. Kundtjänstskärmen tillför ytterligare en dimension till paketmaskinen – den gör hela symbiosen till något nytt, det vill säga en smart självbetjäningsbutik.”

Om Telia Estland
Telia är den ledande mobiloperatören och leverantören av telekomtjänster i Estland. Företaget har ett omfattande utbud av mobila och fasta tjänster för företag och konsumenter. Telia är en fokuserad nordisk och baltisk integrerad digital operatör, med ett kall att bygga upp ett nytt digitalt samhälle, som ger människor, företag och samhällen möjlighet att hålla kontakt med allt och alla som betyder något för dem.

Foton: Telia Estland 

De senaste nyheterna

För ytterligare information, ring eller skicka e-post

Tarmo Tamm
Chef för  försäljningsdivisionen

e-post:
[email protected]