Blomstrande e-handel och det föränderliga shoppinglandskapet – Hur hanterar man paketkaoset som följer med det?

13.07.2022 | Cleveron, E-handel, Automatisera

Det är ingen överraskning att e-handeln blomstrar; covid-19 bidrog till ökningen. Rädslan för virus och nedstängningsåtgärder har förändrat kundernas shoppingvanor, och fler föredrar att handla på nätet. Online-shoppare spenderade 20 % mer pengar 2020 än de gjorde 2019. Denna summa tros öka med 11 % varje år. Låt oss inse det, shopping på nätet är bekvämt och tidsbesparande. År 2025 förutspås det, enligt Statista, att människor kommer att spendera 7,4 biljoner USD på näthandelsinköp, vilket är en tillväxt på 43 % jämfört med 2021. Föreställ dig nu det stora antalet paket som behöver levereras. Vilka är de effektivaste sätten att hantera paketkrisen utan att offra kundnöjdheten?    

Finns det något som man inte kan köpa online?  

Även om du kan känna på och inspektera produkten i en vanlig butik, måste man erkänna att online-shopping är tilltalande – du kan göra det hemma i din bekväma soffa eller till och med på tåget under din dagliga pendling. Det är väldigt enkelt: Surfa, lägg till varor i kundvagnen och betala utan krångel. Man behöver inte hitta en parkeringsplats och köa i kassan när man handlar online.  

För några år sedan verkade det otänkbart att folk skulle köpa kläder på nätet, eftersom de inte kunde prova passformen innan de köpte. I dag är kläder den näst mest populära kategorin för shopping på nätet, och människor spenderar 17 % mer på kläder varje år. Den mest populära produkttypen är elektronik, som förväntas växa med 11 % per år. De senaste två åren har dock helt förändrat kundernas shoppingvanor. Fler och fler människor gör nu även sina veckovisa matinköp på nätet. Enligt Statista kommer den största ökningen under de kommande åren att ske inom livsmedelshandeln. Näthandelsinköpen av mat och dryck kommer att öka med 37 % årligen. Hur många produkter kan du nämna som inte kan köpas på nätet? 

Vad får folk att föredra att handla på nätet? Bekvämlighet, bekvämlighet, bekvämlighet. Shopping på nätet är snabbt och enkelt; många återförsäljare erbjuder fri frakt när totalpriset i en kundvagn överstiger ett visst belopp. 51 % av konsumenter anger gratis leverans som sin främsta anledning att handla på nätet, enligt Statista. De fem andra främsta anledningarna är rabatter, kundrecensioner, enkel utcheckningsprocess och leverans nästa dag. Men hur mycket kostar gratis leverans nästa dag egentligen? Det exakta priset är svårt att veta, men en sak är säker – det är redan dolt inom produktens pris.  

Hur erbjuder man gratis leverans nästa dag och sparar pengar?

Om de inte har arbetskraft för att klara leveranserna internt, måste återförsäljare utkontraktera leveranser till tredje parts logistikföretag. Att ha interna leveransteam innebär högre arbetskraftskostnader och att behöva hantera sökandet efter kompetenta långtidsanställda. Att outsourca arbetskraften är ännu dyrare. Det finns dock en annan möjlighet. Vad sägs om automatisering av den sista sträckans leverans? Click & Collect-lösningar i butik gör det enkelt för återförsäljare att effektivt leverera onlinebeställningar och för kunderna att få sina paket inom några sekunder. Återförsäljare som Inditex (Zara) och Falabella har redan automatiserat sin sista sträckans leverans och installerat Cleverons paketrobotar i sina butiker. Paketrobotar gör det möjligt för återförsäljare att erbjuda gratis och snabb paketöverlämning. Leveranshastigheten beror på hur snabbt butiksmedarbetaren sätter in de beställda paketen i maskinen. Falabella, Latinamerikas största återförsäljare, ökade effektiviteten i paketavhämtningen med 800 % tack vare automatiserad paketavhämtning, och 60 % av beställningarna avhämtas nu via Click & Collect-terminaler.  

Dock är Click & Collect-lösningar inte bara till för stora återförsäljare. Paketskåp är en perfekt lösning för små och medelstora företag. Paketskåp erbjuder flexibilitet för kunder vid paketavhämtningen men gör det också möjligt för dem att hämta sin beställning utan leveranskostnader. Tjänsten är dessutom kontaktlös, vilket är viktigt i dagens situation. Paketskåp och robotar är därför utmärkta lösningar om återförsäljaren försöker förbättra kundtjänsten och erbjuda snabb och gratis paketleverans.  

Den blomstrande e-handeln har ökat kundernas förväntningar vad avser shopping på nätet, kontaktlös paketavhämtning och snabb leverans. Eftersom gratis leverans är den främsta anledningen till att folk handlar på nätet, är automatisering av paketöverlämningen nödvändig för en utmärkt kundtjänst. Från Click & Collect-terminaler kan kunderna hämta sina beställningar inom några sekunder, och de behöver inte vänta i butiken i flera minuter tills butiksmedarbetaren hittar deras beställning i förrådet. Eftersom automatisering frigör butiksmedarbetares tid, gör detta det möjligt för dem att fokusera på mer värdeskapande uppgifter och ge kunderna en mer personlig upplevelse.

De senaste nyheterna

För ytterligare information, ring eller skicka e-post

Tarmo Tamm
Chef för  försäljningsdivisionen

e-post:
[email protected]