Automation kommer till livsmedelsavhämtning / Omnämnande i media

23.08.2019 | Cleveron, Grocery Dive, Cleveron 501, Grocery Robot

Grocery Dive skriver i en artikel att när automatiserad teknik fortsätter spridas över livsmedelsindustrin har nystartade Cleveron presenterat en ny robotiserad upphämtningskiosk som kan hämta kundernas beställningar inom 20 sekunder.

Kort om Dive:

  • Medarbetarna fyller robotkiosken med livsmedelsbeställningar, sedan skannar kunderna en mobil QR-kod eller anger ett lösenord på konsolen för att avhämta sina livsmedel. Enheten fungerar på liknande sätt som ett beställningsautomats-system Walmart började testa 2017 i en butik i Oklahoma, även om ett annat företag tillverkar det systemet. Cleveron tillverkar också Walmarts Pickup Towers, som lagrar beställningar av icke-livsmedel för kunder och som debuterade i butiker för tre år sedan.

  • Cleveron-enheten finns i två storlekar - en 7 meter lång version och en 13 meter lång version. Båda är ungefär lika breda som en parkeringsficka. Den mindre enheten har 124 lådor medan den större enheten har 276 lådor. Varje låda kan tillverkas med en eller två temperaturzoner för att rymma förgängliga varor, allmänvaror och frysta varor.

Automation har utvecklats för butiker, kassabetalning och uppfyllande lager, när livsmedelsaffärer försöker öka effektiviteten i sin verksamhet och förbättra kundupplevelsen. Nu ser avancerad robotik till att göra avhämtning av beställda varor snabbare och bekvämare.

Konceptet avhämtningskiosker är inte nytt. Hy-Vee har satt ut avhämtningsskåp både i butiker och på platser som sjukhus, som ligger nära shoppare. Kunder gör sin beställning online, uppger sin avhämtningspunkt och anger sedan ett lösenord vid det utsedda skåpet. Amazon har satt ut upphämtningsskåp som fungerar med ett liknande system, och har blivit värdefulla för konsumenter som uppskattar den ökade säkerheten och flexibiliteten när de hämtar sina beställningar.

Cleverons nya kiosk - officiellt känd som Cleveron 501 - är anmärkningsvärd eftersom den ytterligare automatiserar hämtningsprocessen, vilket ger ett snabbt incheckningssystem och en enda avhämtningspunkt för beställningar. Systemet lovar åtkomst till beställningarna dygnet runt och kan placeras långt borta från butikerna och närmare lägenheter och kontorsbyggnader i tätbebyggda områden.

Även om avhämtning är allmänt känt i branschen som en lösning för förortsmarknader, kan kioskteknologin hjälpa tjänsten att expandera på urbana marknader. En nyckelfaktor är hur snabbt livsmedelsaffärerna kan leverera beställningar från shoppare. I en e-postintervju med Grocery Dive sade Cleveron-grundaren Indrek Oolup att enheter placerade nära butikerna kunde fyllas "på några minuter", men tiden det tar att fylla enheter placerade långt borta från butikerna kommer att variera beroende på körsträcka, beställningslogistik och andra faktorer.

I en intervju tidigare i år berättade Keith Anderson, Senior Vice President för strategi och insikter hos Profitero, för Grocery Dive att upphämtningskiosker för livsmedel lägger ytterligare ett skikt av bekvämlighet till detaljisternas e-handelstjänster. Men tjänsten "har inte tagit världen med storm", sade han, främst på grund av höga installationskostnader och kostnaderna för att utvidga enheterna.

Walmart valde Cleveron för att tillverka sina populära Pickup Towers från och med 2016. Efter en framgångsrik försöksperiod kommer detaljhandlaren att installera cirka 1600 Pickup Towers i butiker i USA och Kanada. Under 2017 samarbetade detaljhandlaren med ett annat företag för att ordna stora livsmedelskiosker till en affär i Oklahoma City. Det tillkom en ytterligare plats för pilotprojekt, i Sherman, Texas förra hösten.  Kioskerna tillåter kunder att avhämta onlinebeställningar utan att interagera med personal. Walmarts anställda plockar ihop beställningarna i butikerna och organiserar dem i kylskåp och frysar. Kunder debiteras inte extra för att använda kiosken, men måste spendera minst $30.

Cleveron berättade för Grocery Dive via e-post att de inte designade 501 med Walmart specifikt i åtanke, men återförsäljaren antar enorma proportioner, med sina mer än 3 000 platser som kommer att erbjuda butiksavhämtning i slutet av detta år. Det är den mest populära avhämtningstjänsten för livsmedel i USA och lockar nya kunder med högt värde som företaget vill omvandla till lojala kunder.

Livsmedelsaffärer undersöker olika sätt att utvidga avhämtningen, som att bygga depåer endast för avhämtning och utnyttja teknik som geofencing som minskar kundernas väntetider. Tjänsten, som främst bygger på leverans utanför butiken, är en viktig inkörsport för kundernas e-handel. Enligt en studie från Cowen kommer Click & Collect för livsmedel att generera 35 miljarder dollar år 2020.

"Vår erfarenhet är att livsmedelsbutiker över hela världen, inklusive USA, redan vill ha effektiva och praktiska avhämtningslösningar." säger Oolup.

Originalartikel publicerad 21.09.2019.

De senaste nyheterna

För ytterligare information, ring eller skicka e-post

Tarmo Tamm
Chef för  försäljningsdivisionen

e-post:
[email protected]