4 saker vi har lärt oss av e-handelsautomation under COVID-19-pandemin

14.04.2020 | Cleveron

Cleveron tillhandahåller avhämtningslösningar för onlinebeställningar, för ledande återförsäljare över hela världen. Med 30 kunder som är verksamma i 24 länder, har vi haft den unika möjligheten att följa hur COVID-19-krisen har påverkat orderingång och affärer online i allmänhet i olika delar av världen. Här är fyra saker vi har lärt oss den senaste månaden.

1.     Olika leveransalternativ är en bestämd fördel

... och det är inte bara fallet med att erbjuda leverans i butik eller hem. Medan avhämtning i paketskåp före krisen bara var något som bara ett fåtal återförsäljare testade, har det blivit något som alla rusar för att sätta upp. För närvarande tar hemleveranserna lång tid på grund av problem med uppfyllandet och en kraftig efterfrågan. Samtidigt är shopping i butikerna begränsad och inte särskilt säker, på grund av risken för direkt mänsklig kontakt. Detta innebär att denna möjlighet utanför butiken ger konsumenterna ett mer bekvämt sätt att hämta sina livsmedel eller vad som behövs i hushållet.

Våra kunder som har valt att använda paketskåp eller robotar utomhushar nu ännu större paketvolym än de hade under julen. Utomhuslösningar finns tillgängliga för kunder dygnet runt och är i drift även när de fysiska butikerna är stängda. De tillåter också konsumenter att få sina beställningar utan att behöva komma i direktkontakt med en annan person, vilket är oerhört viktigt under dagens omständigheter.

2.     Estland är verkligen en paketskåpsnation

Estniska logistikföretag och operatörer för paketskåpsnätverk kämpar för att hantera den plötsliga tillväxten och paketvolymen. Det är "jul 2.0". Under andra delen av mars och början av april ökade inköpen inom e-handeln med 35 % – 40 %. I Cleverons delade paketrobotnätverk CollectNet är volymerna rekordbrytande.

I ett försök att stoppa viruset från att spridas, stängde estniska regeringen alla köpcentrum 27 mars, vilket innebar att endast livsmedelsbutiker, nödvändiga tjänster och apotek var öppna. Konsumenter söker därför kontaktfria upphämtningsalternativ och beställer sina varor till paketskåp, som nu är fyllda till gränsen.

Estländare har använt automatiserade paketskåp i över 10 år nu (Cleveron är delvis "att skylla på" här) för B2C- och C2C-paket och flera logistikoperatörer har ett skåpnätverk över hela landet. Det finns många skäl till varför estländare föredrar att använda APM:er. Kunder får ofta sina paket snabbare än de gör från en kurir, det är ett billigare leveransalternativ, avhämtningen är bekväm eftersom skåpen finns överallt och återigen – leveransen är kontaktfri. En annan ovanlig händelse: eftersom de mest populära paketskåpen ständigt är fulla, beställer människor paket till skåp som kan vara belägna på andra sidan staden, i ett lugnare område. Det kan vara obekvämare, men du får din beställning snabbare.  

Varje detalj spelar roll. Våra kunder som använder både paketrobotar och skåp, rapporterar att kunderna föredrar att hämta varor från paketrobotar nu mer än någonsin. Skillnaden mellan de två är antalet gånger kunden måste beröra skärmen – paketrobotar kräver färre beröringar. Att bära handskar eller desinficera händerna efter användning gör tjänsten ännu säkrare.

3.     Även småföretag innoverar och flyttar online

Före pandemin användes orden onlinebutik, allsidig kanal, Click & Collect eller BOPIS ofta när man talade om de stora detaljhandlarnas framtida strategier. Investerar de i automatisering? Vilka innovationer planerar de? Idag är det ofta det enda sättet att hålla ditt företag igång även för små och medelstora företag att flytta ditt företag online.

Vi har sett en ovanlig ökning av förfrågningar från småföretag som letar efter en skåplösning som är lämplig för låga paketvolymer. Trots att problemen med paketleverans fanns långt före krisen, har pandemin tvingat mindre företag att innovera och komma med nya sätt att betjäna sina kunder. Och företagare ser möjligheter överallt. Till exempel används en av våra paketskåpsmodeller, Cleveron 301, som en överlämningspunkt dygnet runt för bilnycklar hos en bilhandlare. Kunderna använder en APM för att hämta reservdelar, lämna nycklarna för att få service på bilen, byta däck eller för att returnera en hyrbil.  

4.     Automation är inte en fråga om, utan när

Cleveron har skapat automatiserade och robotiserade leveranslösningar i flera år nu. Vi har ofta hört att våra produkter är lite för futuristiska. Som ett estniskt företag har vi sett från första parkett hur en bekväm lösning som ett paketskåp ändrar människors leveranspreferenser och skapar nya affärsmöjligheter med möjlighet att skicka C2C-paket. Att döma av det stora intresset vi ser för våra produkter, från smarta skåp till livsmedelsroboten, och med tanke på hur shoppingvanor snabbt förändras över hela världen, kan vi säga att Click & Collect-automatisering i framtiden är en nödvändighet och inte bara något att kanske tänka på.

Om du vill veta mer om Cleverons avhämtningsskåp och robotar, vänligen kontakta oss på [email protected].

De senaste nyheterna

För ytterligare information, ring eller skicka e-post

Tarmo Tamm
Chef för  försäljningsdivisionen

e-post:
[email protected]