Walmarts Click & Collect-avhämtningslösning i USA

s_1530099509387

Walmarts stora tillkännagivande

Under 2015 tillkännagav Walmart en ny strategi den allsidiga kanalen, utformad för att öka försäljningstillväxten genom att stärka sina e-handelsföretag. Den huvudsakliga drivkraften var att komma före e-handelsjätten och marknadsstöraren Amazon, som förändrar detaljhandelslandskapet över hela världen.

Planen

  • Förbättra upplevelsen av den allsidiga kanalen i butikerna
  • Optimera leveranskedjans kapacitet för att sänka kostnaderna
  • Bygga djupgående digitala relationer med kunder

Som en del av den nya strategin med en allsidiga kanalen, tittade Walmart på Click & Collect-teknikleverantörer.

Målet var att hitta en BOPIS-lösning (köp online, avhämta i butik). Lösningen skulle säkerställa en smidig och enkel kundupplevelse från onlinebeställning till butiksavhämtning. Walmart valde Cleveron 401-lösningen (även känd som Pickup Tower) för ett pilotprogram 2016. Efter en framgångsrik försöksperiod bestämde Walmart sig för att lägga till Cleveron 401 i sina butiker över hela USA. I slutet av 2019 kommer det att finnas cirka 1600 Pickup Towers installerade i USA. Walmart har också installerat Pickup Towers i några av sina butiker i Kanada.

s_1529484550009

Click & Collect-utmaningar

Walmarts nya strategi med en allsidiga kanalen innebar implementering av en Click & Collect-lösning, som skulle uppfylla deras vision om att engagera konsumenterna och hjälpa till att spara kundernas tid och pengar. Växande volymer av e-handel och paket presenterade flera utmaningar som en effektiv Click & Collect-lösning skulle hjälpa till att lösa.


Minskande kostnaderna för driften av Click & Collect-avhämtningen

En effektiv strategi för den allsidiga kanalen motsvarar kundernas förväntningar på uppfyllande av efterfrågan. Det kräver att leverantörskedjor och logistikströmmar omvandlas från linjära till distribuerade modeller, vilket i huvudsak förvandlar fysiska butiker till centrum för e-handel. Detta ger en avsevärd förkortning av leveranskedjan och minskning av logistikkostnaderna.

  • Reducerar lagringskostnader i butik – snabbt växande paketvolymer tar upp värdefullt lagringsutrymme i butiker.
  • Sänker arbetskraftskostnaderna i butiken – manuell Click & Collect-paketutlämning är en arbetskrävande tjänst och kostnaderna ökar med paketvolymen.

En lösning av leveransen för den sista sträckan

Med Click & Collect-teknik kan Walmart ta bort den sista sträckans leveranskostnader genom att utnyttja sin flotta på mer än 6 700 lastbilar för att leverera produkter direkt från distributionscentren till sina 4 700 butiker. Detta innebär betydande besparingar på transportkostnader.

Dessa besparingar delas med kunden och fortsätter traditionen av att skapa värde och kostnadsbesparingar för kunderna samtidigt som det erbjuder enkelhet och bekvämlighet.

s_1530098344267

Click & Collect-lösningen

Cleveron 401 (även känd som Pickup Tower)

Med ett omfång på ca 5 meters höjd och 2,5 meters bredd, har Walmart placerat Cleveron 401-packrobotar (även kända som Pickup Tower) långt fram i butikerna, nära kassan. Walmarts kunder väljer helt enkelt bland de miljontals artiklar som finns tillgängliga på Walmart.com och väljer sedan alternativet "Avhämtning" vid utcheckningen.

När varan anländer till den lokala butiken laddar en medarbetare in den i Pickup Tower, som hos Walmart rymmer upp till 300 små till medelstora paket. Kunden kommer att få ett meddelande via Walmarts smartphone-app eller e-post. När kunden anländer till affären går de fram till Pickup Tower och skannar streckkoden som skickats till deras smartphone. De får sin beställning på mindre än en minut.


s_1530102150908

Cleveron 402

För större paketvolymer använder Walmart också Cleverons andra lösning, Cleveron 402. Det är också en automatiserad självbetjäningslösning för Click & Collect-avhämtning i butiken, men kan även utvidgas och rymma från 226 till 1400 paket samtidigt.

Mer om Cleveron 402
s_1529487574750
1600
Antal Cleveron-terminaler hos Walmart i slutet av 2019
480 000
Antal luckor och brickor i terminaler år 2019
s_1530102423718

Resultaten för Click & Collect

Enligt Forbes har Walmart på slagfältet för Click & Collect-avhämtning en enorm fördel jämfört med Amazon, och Cleverons packrobotar spelar en viktig roll för att skifta denna fördel till Walmarts favör.

I Walmarts strategi för den allsidiga kanalen erbjuder Pickup Towers en automatisk Click & Collect-avhämtningslösning för självbetjäning. Det hjälper kunder att spara tid och pengar, genom en snabb och enkel avhämtningsupplevelse.

Efter det framgångsrika pilotprojektet meddelade Walmart att Pickup Tower-programmet skulle utvidgas till andra platser över hela landet. I slutet av 2019 kommer cirka 1 600 Pickup Towers att ha installerats, vilket gör det snabba avhämtningsalternativet tillgängligt för mer än hälften av den amerikanska befolkningen. Varje Pickup Tower kommer med närliggande Pickup Lockers (på bilden), vilket gör det möjligt att avhämta även större föremål.

s_1530102739223

Betydande kostnadsbesparingar

Den automatiserade Click & Collect-avhämtningslösningen Cleveron 401 är 80 % effektivare än någon manuell Click & Collect-avhämtningstjänst.

  • Cleveron 401 rymmer upp till 500 artiklar, men har bara 5,4 m² fotavtryck
  • Automatiserad självbetjäning vid avhämtningen minskar kostnaderna för pakethantering
  • Click & Collect-avhämtning i butik sänker leveranskostnaderna för den sista sträckan

Förbättrad kundupplevelse

Mark Ibbotson, verkställande vice direktör för Central Operations hos Walmart US, sa vid Shoptalk-konferensen 2018 att NPS-poängen för butikerna med Pickup Towers växte med 500 baspoäng. NPS-poängen används som en uppskattning för att mäta kundens övergripande tillfredsställelse med ett företags produkt eller tjänst och kundens lojalitet gentemot varumärket.

I kapplöpningen mot Amazon

90 % av amerikanerna bor inom 10 miles från en Walmart-butik, vilka betjänar mer än 140 miljoner kunder per vecka. Genom att lansera ytterligare initiativ för den allsidiga kanalen, med syfte att blanda sina fysiska och digitala kanaler, kan Walmart bättre utnyttja sitt massiva antal fysiska butiker för att konkurrera med Amazon.

Kostnadsbesparingar som hittats genom Click & Collect-lösningar har också hjälpt Walmart att utveckla rabattprogram, som Pickup Discounts, för att ta upp kampen med Amazons Prime-medlemsmodell.

Ökad fottrafik och försäljning

Click & Collect-avhämtning i butik omvandlar onlinetrafik till butiksbesök. Mark Ibbotson, verkställande vice direktör för Central Operations hos Walmart US, sa vid Shoptalk-konferensen 2018 att butiker med Cleveron 401 (även känd som Pickup Towers) hade en ökning av försäljningen i butikerna.

En studie av konsumenternas köptrender under semestersäsongen 2017 visade också att 40 % av shopparna använde Click & Collect och 90 % av dem köpte ytterligare varor när de väl var i butiken.

Större e-handelsintäkter

I april 2018 introducerade Walmart Pickup Discount, en prisreduktion på berättigade, endast online (icke-butik)-artiklar som kunder köper online och skickar till valfri Walmart-butik för avhämtning (fördel med BOPIS).

Slutkunders feedback

Den inledande återkopplingen för Walmart Pickup Tower-upplevelsen har varit mycket positiv, med många konsumenter chockade över hur snabbt avhämtningen av produkterna går och användarvänligheten.

En generation-Y-shoppare noterade: "Jag tycker att det är en bra idé för det snabba liv som vi har utvecklats in i". En Business Insider-reporter testade Pickup Tower och sa: “Efter att ha hämtat våra varor lämnade vi butiken. Det var den enklaste och bekvämaste Walmart-upplevelsen vi någonsin har haft.”
s_1530103674092

Hårdvara

Walmart har implementerat Cleveron 401 samt 402 för att automatisera Click & Collect-avhämtning

Programvara

Walmart har ett skräddarsytt användargränssnitt och vi har byggt upp en integration med deras backend-system

Underhåll

Fjärrövervakning och underhåll på plats
s_1529494656103

“En av mina personliga favoriter är vårt Pickup Tower. Mycket likt en högteknologisk automat för dina onlinebeställningar, låter den dig hämta dina paket på under en minut i några av våra butiker, genom att skanna en streckkod som skickas till din smartphone. Pilotprojekt-fasen har varit så framgångsrik att vi utvidgar den till andra platser över hela landet.”

Mark Ibbotson
Verkställande vicepresident för Central Operations hos Walmart US

Läs andra fallstudier

Världens största modeförsäljare använder en robotbaserad Click & Collect-terminal för paketleverans, vilken erbjuder kunderna ett snabbt och intuitivt självbetjänande avhämtningssystem i butikerna. Inditex förbättrar shoppingupplevelsen genom att integrera butiker och online, eliminerar alla gränser för att uppfylla kundens förväntningar.

En Click & Collect-lösning för Asdas onlinebeställningar, som gör paketavhämtningen i butiken snabbare och bekvämare.

För ytterligare information, ring eller skicka e-post

Tarmo Tamm
Chef för  försäljningsdivisionen

e-post:
[email protected]