Asdas Click & Collect paketavhämtnings- och returneringsautomatisering i Storbritannien

s_1530007042694

Asda testar Cleverons automatiska självbetjäningspaketlösning Cleveron 401 i Manchester, Storbritannien.

Storbritanniens första Click & Collect-paketautomater gör det möjligt för Asdas kunder att avhämta och returnera sina online paketbeställningar i butik, som ett självbetjäningsalternativ på mindre än en minut.

Asda Parcel Tower video
s_1530007068057


Utmaningen med avhämtning i butiken

E-handeln växer kontinuerligt över hela världen, och konsumentbeteendet ändras från att gå till butikerna och stå i kö till att köpa varor online. År 2022 växte e-handeln i Storbritannien till 122,9 miljarder euro. (Statista)

Handlare med fysiska affärer utvecklar sina onlineplattformar för att underlätta denna förändring i konsumentbeteende och för att hålla jämna steg med konkurrenterna. Click & Collect manuell avhämtningslösning – köp online, hämta i butik - är ett alternativ för att öka försäljningen, men det har också några nackdelar.

Ökningen av onlineköp med manuell paketavhämtning i butiken skapar flera utmaningar:

 • Den högre volymen paket kräver extra utrymme, vilket medför ökade kostnader för lagring
 • Manuell paketleverans och returer skapar ytterligare arbete för anställda, vilket leder till högre arbetskraftskostnader
 • Paketavhämtning och -retur i kassan skapar köer, och kunden tillbringar mer tid med att vänta, antingen för att hämta sitt paket eller för att göra ett vanligt köp

Därför gör den kontinuerligt växande paketvolymen den manuella Click & Collect-hanteringen i butiken ohållbar.

s_1530008324367

Lösningen – automatiserad Click & Collect-paketavhämtning och returer

Efter den framgångsrika försöksperioden hos Walmart, som lanserade sina Pickup Towers, började Asda använda Cleveron 401, även känd som Parcel Tower, i Trafford Park, Manchester. Cleveron 401 låter kunder avhämta paket och göra returer. Asda erbjuder också ett delat nätverk till tredje part, vilket skapar ytterligare värde.

Cleveron 401, även känd som Parcel Tower
 • 16 fot (5 m) hög och 8 fot (2,5 m) bred
 • Placerad i butiken
 • Automatiserad paketlagring
 • Automatiserad paketavhämtning och returer
 • Paketets leveranstid i genomsnitt 12 sekunder
 • Rymmer upp till 500 paket på bara 5,4 m2
Mer om Cleveron 401
s_1530008371861

Avhämtnings- och returprocessen

1. Kunden kan välja mellan tusentals artiklar tillgängliga hos Asdas webbutik George.com, eller från utvalda tredjepartshandlare som använder toyou-pakettjänsten och i kassan väljer hämtningsalternativet ‘i butik’

2. När onlinebeställningen placeras i Parcel Tower, meddelar systemet kunden genom att skicka avhämtningskoden till hens smartphone
3. När kunden besöker butiken, kan hen skanna en kod från sin smartphone eller mata in koden i Parcel Tower för att få sin beställning

4. I genomsnitt hämtas beställningen på 12 sekunder

5. Beställningen kan också returneras till Parcel Tower på ett liknande enkelt sätt
s_1530009126489

Förbättrad kundupplevelse

Automatiserad självbetjäning för Click & Collect-avhämtning sparar tid och pengar åt kunderna. Avhämtning från Cleveron 401 är gratis för kunden, precis som paketavhämtning i butiken. Onlinebeställningen kan hämtas separat, utan att behöva stå i kö i kassan och utan att behöva vänta på hjälp från personalen. De anställda kan koncentrera sig på sina huvuduppgifter och behöver inte söka efter onlinebeställningar i lagret.
s_1530009268107

Kostnadseffektiv lösning för arbete och lagring

Den automatiserade Click & Collect-avhämtningslösningen Cleveron 401 är 80 % effektivare än någon manuell Click & Collect-avhämtningstjänst.
 • Avhämtning och retur av paket är automatiserad, vilket minskar kostnaderna för pakethantering
 • Avhämtning av paket görs i butiken, vilket minskar leveranskostnaderna för den sista sträckan
 • Cleveron 401 rymmer upp till 500 föremål, men tar bara upp 5,4 m² golvyta

Ökade butiksbesök

Cleveron 401 ligger inne i butiken. En studie av konsumenternas köptrender under semestersäsongen 2017 visade att 40 % av shopparna använde Click & Collect och 90 % av dem köpte ytterligare varor när de en gång var i butiken.

Mervärde genom tredje part

Asdas Parcel Tower avhämtnings- och returtjänst har öppnats för utvalda tredjepartshandlare som ASOS, Missguided, Decathlon och andra som använder Asdas toyou-paketleverans från början till slut.

Toyou, som lanserades i november 2015 som Storbritanniens första ‘från början till slutet’-paketlösning, använder minut för minut-spårning och gör det möjligt för konsumenter att returnera eller avhämta inköp från tredjeparts online-återförsäljare i mer än 600 Asda-butiker.

Kunderna kan hämta eller returnera även tredjepartspaket i Parcel Tower, vilket gör tjänsten ännu snabbare och bekvämare.
s_1530010250705


Vi vet att snabbhet och bekvämlighet är viktiga faktorer för kunder och partners hos vår toyou-tjänst, och vi letar alltid efter nya sätt att erbjuda det till dem. Parcel Towers är det senaste exemplet på hur vi använder ny teknik för att spara tid och pengar åt våra kunder. (Asda)

Neil Drake
Asdas toyou Retail Process, Systems and Innovation
Manager

Läs andra fallstudier

Under 2015 tillkännagav Walmart en ny strategi den allsidiga kanalen, utformad för att öka försäljningstillväxten genom att stärka sina e-handelsföretag.

Världens största modeförsäljare använder en robotbaserad Click & Collect-terminal för paketleverans, vilken erbjuder kunderna ett snabbt och intuitivt självbetjänande avhämtningssystem i butikerna. Inditex förbättrar shoppingupplevelsen genom att integrera butiker och online, eliminerar alla gränser för att uppfylla kundens förväntningar.

För ytterligare information, ring eller skicka e-post

Tarmo Tamm
Chef för  försäljningsdivisionen

e-post:
[email protected]